Wie bij vorige verkiezingen zetelde, wordt in Kortrijk niet opnieuw opgeroepen

Wie de voorbije twee verkiezingen zetelde in het stembureau mag in 2018 genieten van een vrijstelling. © Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Redactie KW

Bij verkiezingen doet de overheid steevast een beroep op willekeurige inwoners om te zetelen in de kiesbureaus. Stad Kortrijk zal voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar geen beroep doen op mensen die eerder al werden opgeroepen. “Met dit systeem vermijden we terechte frustraties”, stelt schepen Arne Vandendriessche.

Niet iedereen geeft met plezier zijn zondag op in naam van de democratie. Om het systeem eerlijk te houden kiest de stad ervoor om mensen die in vorige verkiezingen reeds hebben gezeteld niet meer op te nemen in de lijst met beschikbare inwoners. Concreet betekent dit dat inwoners die al zetelden in de verkiezingen van 2012 en 2014 niet opnieuw worden opgeroepen voor de volgende verkiezingen.

Enkel effectieven

Per stembureau worden vijf voorzitters en 24 bijzitters aangeschreven. De voorzitter van een stembureau kan zijn secretaris kiezen, ofwel uit de lijst van de bijzitters of kan zelf iemand aanspreken van zijn kennissenkring die niet op de lijst voorkomt. Op de dag van de verkiezingen zijn de voorzitter en de secretaris aanwezig en worden tien bijzitters opgeroepen waarvan er vijf weerhouden worden om te zetelen.

Van de zeven personen per stembureau die effectief hebben gezeteld wordt een code aangemaakt in het bevolkingsregister waardoor ze niet meer voorkomen in de oproepingslijst. Het zijn enkel zij die effectief hebben gezeteld die worden vrijgesteld van toekomstige oproepingen.

1043 vrijstellingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werden 2204 inwoners aangeschreven waarvan er 532 effectief zetelden. In 2014 ontvingen 2117 inwoners de vraag om te zetelen waarvan er 511 effectief hebben gezeteld. Bij de volgende verkiezingen zullen dus 1043 mensen vrijgesteld zijn van de willekeurige oproeping. Mensen die toch wensen te gaan zitten, zullen dat wel nog kunnen doen.

Schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD) motiveert de keuze van de stad Kortrijk: “Het kan niet de bedoeling zijn dat bij een willekeurige oproeping telkens dezelfde mensen worden aangeschreven. Dat leidt terecht tot frustraties bij onze inwoners. Met dit systeem vermijden we dit.”

Open VLD is al langer voorstander van zo’n regeling. Oud-senator Guido De Padt (Open VLD) lanceerde het voorstel reeds in 2011. De partij wil het voorstel in een wet gieten.

“Ook positieve lijst”

CD&V Kortrijk stelt dat schepen Vandendriessche zeker een punt heeft als hij zegt dat het te vaak dezelfde mensen zijn die worden opgeroepen. “Maar”, klinkt het bij de oppostiepartij, “we moeten ook nadenken over een ‘positieve lijst’.”

“Misschien zijn ze niet in de meerderheid, maar er zijn zeker mensen die graag zetelen in een kies- of telbureau. Met een simpele melding, via 1777 bijvoorbeeld, lijkt het ons interessant om gegadigden zich hiervoor te laten aanmelden.”