Wevelgem en Menen wisselen gemeentelijke reglementen uit

Redactie KW

Wevelgem lijkt de strijd tegen de bars in de gemeente te winnen. In 2012 keurde Wevelgem een reglement goed op basis waarvan een bar een geschiktheidsverklaring kan verkrijgen. De bars kregen de tijd tot 31 december 2013 om een dossier in te dienen. Slechts drie van de 18 dienden een volledig dossier in.

Wevelgem kreunt al een hele tijd onder de vele bars in de Menenstraat en de Kortrijkstraat. Buurtbewoners klaagden over de problemen die de bars vooral ‘s nachts met zich meebrachten. De gemeente ging dan ook op zoek naar een middel om het aantal bars drastisch te verminderen. Het lukte hen aanvankelijk niet tot ze in 2012 een reglement goedkeurden op basis waarvan de bars een geschiktheidsverklaring konden krijgen. De bars moesten uiterlijk tegen eind 2013 een dossier indienen. Nadien krijgen ze dan het bezoek van politie, brandweer, de stedenbouwkundige ambtenaar en de ambtenaar lokale economie. Zij toetsen dan het reglement aan de werkelijke situatie. Eind 2013 waren er in Wevelgem nog 22 bars, maar slechts 18 dienden een dossier in. Vier bars waren ondertussen twee gesloten terwijl twee anderen zich van dat dossier niet veel aantrokken. Ondertussen is een van die bars gesloten en gaat de politie op 17 februari over tot de sluiting van de tweede.

Tabakswinkel

“Van de 18 ingediende dossiers zijn er slechts drie volledig, de andere hebben nog tijd tot 24 maart om alles in orde te brengen anders gaan ook zij onherroepelijk dicht.” Burgemeester Jan Seynhaeve voegt er meteen aan toe dat Wevelgem ook streng optreedt tegen nachtwinkels. “De nachtwinkels moesten tegen 1 januari 2013 een dossier indienen. Voor die datum waren er vier nachtwinkels in Wevelgem en één in Gullegem. Een nachtwinkel diende geen dossier in en werd gesloten, een tweede werd omgevormd tot tabakswinkel. Nu zijn er nog drie waarvan de ene een vergunning kreeg voor een jaar en de andere twee nu nog drie maanden de tijd krijgen om zich aan het reglement aan te passen.”

Reglement

Nu Wevelgem een zwaar reglement bedacht heeft om de inplanting van bars met prostitutiegelegenheid uit de gemeente te weren, bestaat de vrees dat die bars naar Menen zullen verhuizen. “Menen heeft ondertussen een zwaar reglement op tabakswinkel en we merkten meteen de inplanting van een tabakszaak in Wevelgem. Volgende maand leggen we de gemeenteraad hetzelfde reglement voor. Dat geldt trouwens ook Menen. Zij hebben geen behoefte aan bars op hun grondgebied en zullen in februari of maart ons reglement op de bars ook ter stemming voorleggen op de gemeenteraad. Uiteindelijk komt het er op neer dat we door goed overleg een plaatselijk probleem regionaal gaan aanpakken.”

(Lien-RSW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier