Wettelijk samenwonenden mogen weldra hun partner vertegenwoordigen in rechtbank

© BELGA
Redactie KW

De Kamercommissie Justitie heeft woensdag het wetsvoorstel van de Open VLD’sters Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter goedgekeurd.

Momenteel kunnen partijen voor de vrederechter, de rechtbank van koophandel en de arbeidsgerechten enkel worden vertegenwoordigd door hun echtgenoot of een bloed- of aanverwant, mits een schriftelijke volmacht en toelating van de rechter. Voor wettelijk samenwonenden is dit echter niet mogelijk. “Dat leidt soms tot verwarring en problemen, en is gewoonweg onlogisch“, zegt Carina Van Cauter. Door het wetsvoorstel wordt het Gerechtelijk Wetboek aangepast waardoor ook wettelijk samenwonende partners deze mogelijkheid krijgen.

Het wettelijk samenwonen is de voorbije jaren bijzonder populair geworden. Tussen 2006 en 2013 steeg het aantal personen dat een verklaring van wettelijke samenwoning heeft afgelegd, van 35.000 tot ruim 80.000. “Die populariteit kan worden toegeschreven aan de talrijke voordelen. Er zijn immers minder rechten en plichten aan gekoppeld dan bij het huwelijk, maar tegelijkertijd zijn de partners juridisch beschermd, bijvoorbeeld inzake het vermogen en het erfrecht. Wij blijven ijveren voor een verdere versterking van het statuut van de wettelijk samenwonenden”, besluit Sabien Lahaye-Battheu.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier