“Westhoek is geen achtergesteld gebied meer, maar nieuwe gevaren dreigen”

© Ronny Neirinck
Jos Remaut

Dat zeggen de drie Ieperse politieke tenoren Yves Leterme, Jan Durnez en Paul Breyne vandaag in een exclusief interview met Krant van West-Vlaanderen.

Alle drie hebben ze in de voorbije decennia heel wat politiek gewicht in de schaal geworpen om de Westhoek op de kaart te zetten en uit te bouwen tot een aantrekkelijke regio om te wonen, te werken en te bezoeken. “Op vandaag kunnen we toch niet meer spreken van een achtergebleven gebied”, zeggen ze. “Economisch gaat het hier goed, en ook de brain-drain is gekeerd. Al is dat niet vanzelf gekomen. We hebben toch wel moeten vechten bijvoorbeeld om een instelling als het Jan Ypermanziekenhuis de plaats te geven die ze nu bekleedt. En ook de hoge vlucht die het toerisme hier heeft genomen, werd ons niet op een schoteltje gepresenteerd.”

“Ieper moet centrumstad worden”

Maar toch mogen onze politici niet op hun lauweren rusten, vinden de drie. “De tendens tot schaalvergroting en centralisatie die zich momenteel voltrekt op bestuursniveau is geen goede zaak. We zullen moeten knokken om de Westhoek op de kaart te houden, bijvoorbeeld wat openbaar vervoer betreft of deeltijds kunstonderwijs. Eigenlijk klopt het niet dat Ieper op Vlaams niveau niet erkend wordt als centrumstad. Dit moet veranderen, de Westhoekpolitici moeten hiervoor gaan.”

Met de drie hebben we het in Krant van West-Vlaanderen uiteraard ook over de nakende burgemeesterswissel in Ieper, waar Yves Leterme nog altijd de sleutels in handen heeft, en over de toekomst van het kartel CD&V/N-VA dat op vandaag de stad Ieper bestuurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier