West-Vlaamse parlementsleden in de clinch op Twitter over racisme-uitspraken Bart De Wever

© BELGA
Redactie KW

N-VA-voorzitter Bart De Wever deed zowel afgelopen weekend als maandag in Terzake een aantal uitspraken over integratie en racisme.

Racisme noemde hij het gevolg van negatieve percepties en ervaringen. De Antwerpse burgemeester herhaalde ook de stelling dat racisme relatief is. “Racisme is, net als alle ‘ismes’, relatief”, zei hij. Racisme wordt volgens De Wever te makkelijk ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap. “Vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.”

Die uitspraken deden de afgelopen dagen al wat stof opwaaien en vormden ook in het Vlaams Parlement de brandstof voor een verhit debat. Ook meerderheidspartijen CD&V en Open VLD spaarden hun kritiek niet.

En ook tot in West-Vlaanderen wekken de uitspraken beroering. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem uit Brugge zette woensdagavond ‘Bart Dewever is de leider van het Nieuwe Vlaams belang. Groepsdenken is nefast’ op Twitter. Axel Ronse uit Kortrijk, partijgenoot van Bart De Wever en collega-parlementslid van Van Volcem kon de uithaal maar matig appreciëren. “Beschamend hoe je jezelf met dergelijke onzin in de kijker probeert te zetten. Echt beschamend!”, reageerde hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier