West-Vlaamse CD&V-jongeren dumpen spaarvarkentjes bij Bart De Wever

Bij de spaarvarkentjes van de West-Vlaamse gemeenten : vlnr. Bart Dochy, Arne De Brabandere, Maarten Claeys, Brecht Warnez en Korneel Maes. © ©2017 Jan STRAGIER
Jos Remaut

Deze middag is een delegatie van JONGCD&V West-Vlaanderen met een bestelwagen richting Antwerpen vertrokken. Ze zullen er 64 spaarvarkentjes afleveren : voor elke West-Vlaamse gemeente één. Ze willen hiermee aan de kaak stellen dat onze gemeenten te weinig geld krijgen uit het Vlaamse gemeentefonds.

Dat ze uitgerekend naar het Schoon Verdiep in Antwerpen trekken om hun grieven kenbaar te maken, heeft zo zijn reden. Niet alleen is Bart De Wever de voorzitter van de grootste Vlaamse politieke partij, hij is ook de burgemeester van de stad die met het leeuwendeel van de middelen van het Gemeentefonds gaat lopen. “We berekenden dat de stad Antwerpen uit dat fonds 1.233,54 euro per inwoner krijgt, terwijl de West-Vlaamse gemeenten het moeten rooien met gemiddeld 317,18 euro per inwoner”, zegt Maarten Claeys, initiatiefnemer van deze actie. “Een West-Vlaming blijkt dus vier keer minder waard te zijn dan een Antwerpenaar, en dat pikken wij niet.”

“Helemaal scheefgetrokken”

De jonge christen-democraten stellen vooral het scheefgetrokken verdelingsmechanisme van het gemeentefonds aan de kaak : “In dat fonds, waar ongeveer 2,4 miljard euro steekt, worden 30 % van de middelen meteen voorbehouden voor de steden Antwerpen en Gent alleen. En verder gaat er ook nog 10 % naar de andere Vlaamse centrumsteden. De 60 % die overschiet wordt dan via een heel aantal criteria verdeeld over alle 308 de Vlaamse gemeenten. De grote steden passeren dus twee keer langs de kassa”, zegt Arne De Brabandere, voorzitter van JONGCD&V West-Vlaanderen. “De problematiek van de grootstad is uiteraard anders dan die in een landelijke gemeente. Dat ze daarvoor extra middelen krijgen is op zich geen probleem. Maar op vandaag is dit verschil veel te groot. De Westhoek bijvoorbeeld is qua oppervlakte even groot al de 13 Vlaamse centrumsteden samen.”

“Dit is voor heel wat landelijke gemeenten ook echt een kwestie van financiële draagkracht“, springt Bart Dochy, burgemeester van Ledegem en Vlaams parlementslid, de jongeren bij. “Heel wat plattelandsgemeenten hebben een grote oppervlakte maar weinig inwoners die belastingen betalen. En vaak hebben ze door de regionaal geplande ruimtelijke ordening ook weinig industrieterreinen en lopen ze daardoor ook heel wat inkomsten mis.”

De CD&V-jongeren willen dat een nieuwe, rechtvaardiger verdeelsleutel voor het gemeentefonds op de agenda wordt geplaatst van de regeringsvorming in 2019. “Tijdens de vorige bestuursperiode, toen Geert Bourgeois minister van binnenlandse aangelegenheden was, was er een zekere openheid voelbaar om hieraan te werken, maar in de huidige bestuursperiode is zoiets bij minister Liesbeth Homans absoluut onbespreekbaar.”

In afwachting van een nieuwe regeling, stelt JONGCD&V voor om alvast de 3,5 % die er jaarlijks bijkomt als gevolg van de indexering meteen onder alle gemeenten te verdelen, zonder dat Antwerpen en Gent eerst hun bevoorrecht deel krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier