West-Vlaams dialect zorgt voor opschudding in faciliteitengemeente Bever

Redactie KW

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte heeft OCMW-voorzitter Dirk Willem (CD&V) uit de faciliteitengemeente Bever op de vingers getikt omdat hij zijn speech niet in het Nederlands hield. Willem verwijst echter naar… zijn Nieuwpoortse roots.

Consternatie alom tijdens de nieuwjaarsreceptie onlangs in Bever, een kleine gemeente op de grens met Henegouwen. OCMW-voorzitter Dirk Willem, geboren in Nieuwpoort, wou wat humor brengen in zijn speech. Iets wat niet bij iedereen in de smaak viel…

Dirk Willem is de jongste van een groot gezin. “Ik heb welgeteld 11 maanden in Nieuwpoort gewoond. Mijn vader had een kasteel gekocht en we verkasten met het hele gezin naar Brabant. Ik volgde Franstalig onderwijs en werd thuis opgevoed in het Nederlands”, reageert de Beverse OCMW-voorzitter met een duidelijke West-Vlaamse tongval aan de telefoon.

“Mijn afkomst heeft mijn karakter gevormd. In deze kleine gemeente was het vroeger de traditie dat een deel van de toespraken tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Frans gebeurt. Dat is een teken van hoffelijkheid tegenover al wie het Nederlands niet machtig is. De burgemeester begint in het Frans en eindigt in het Nederlands, ik stak omgekeerd van wal. Het was mijn eerste receptie als OCMW-voorzitter en ik wou wat humor brengen. Op de openbare omroep worden West-Vlamingen altijd ondertiteld. Daarmee wou ik de draak steken. Ik had al snel de lachers op mijn hand.”

Kwinkslag

De fratsen van de politicus vielen echter niet bij iedereen in de smaak. “De oppositie diende een klacht in bij gouverneur De Witte, ook een uitgeweken West-Vlaming trouwens. Hij tikte mij op de vingers omdat ik mijn speech voor een deel in het Frans had gedaan. Ik verwees naar mijn tongval, maar volgens de gouverneur wordt een West-Vlaams accent vooralsnog niet beschouwd als Nederlands”, zegt Willem.

“Of ik lessen trek uit dit voorval? Ik ga wat meer opletten tijdens officiële gelegenheden zoals een speech. Blijkbaar word ik bij sommige collega’s te populair omdat ik mezelf ben. Ik ben van nature niet verlegen voor een kwinkslag hier of daar. Ik zetel al 13 jaar in de raad en kreeg nog nooit opmerkingen over mijn taalgebruik. Dat we een faciliteitengemeente zijn maakt de taalkwestie extra gevoelig”, aldus nog Dirk Willem.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier