Wervik wil archief centraliseren in Tabakscentrum

Redactie KW

Het stadsbestuur wil opnieuw onderhandelen om het Tabakscentrum naast het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat aan te kopen.

Dat bevestigt schepen van Financiën Belinda Beauprez. “We willen het gebouw eventueel aankopen. In eerste instantie was de vraagprijs om en bij de 600.000 euro, wat volgens ons veel te hoog is. Ik heb dan de akte laten nazien omdat er speciale voorwaarden aan de verkoop verbonden waren. Na advies van een notaris en bedrijfsrevisor zou de aankoopprijs een stuk lager moeten liggen. Dit voorstel zal nu besproken worden. We gaan na of dit financieel haalbaar zou zijn, want we willen niet in de rode cijfers gaan. Binnen het schepencollege is er over het gebouw een duidelijke visie.”

“Het zou de bedoeling zijn om het stadsarchief daar te centraliseren. Dat archief is nu verspreid over maar liefst elf verschillende locaties waarvan sommige niet publiek toegankelijk zijn. Sommige zijn moeilijk te bereiken, zoals het gemeentehuis in Geluwe waar er geen lift is.”

“Er is deze maand met de burgemeester en enkele schepenen een plaatsbezoek geweest”, aldus Cultuurschepen Sanne Vantomme (N-VA). “Het gebouw is erg intact en werd opgetrokken met zeer goed materiaal. Het is instapklaar. Naast het stadsarchief kregen we ook privécollecties en zijn er ook de vondsten tijdens archeologische opgravingen.”

Het Tabakscentrum is eigendom van de Interprofessionele voor Belgische Tabak (Inbeltab) en dateert van 1989. In het centrum zijn de kantoren van het tabakssyndicaat gevestigd. Elk jaar vindt er de keuring van de tabaksoogst plaats. Door de jaren heen is het aantal tabaksplanters fors verminderd en is de job van secretaris van het tabakssyndicaat maar een halftijdse job meer. In de gloriejaren waren er destijds in heel het land liefst vierhonderd tabakstelers, waarvan de meeste in onze provincie. Nu zijn het er nog amper 55.

(EDB – foto westtoer)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier