We houden van Tielt, minder van het beleid

Lieven Vancoillie

Flashback naar oktober 2012. Revolutie! Breaking news! De twee stadskartels N-VA&Open VLD en SP.A-Groen ronden samen de kaap van de verhoopte 13 zetels en knikkeren CD&V met 12 zetels uit de meerderheid. Els De Rammelaere, de eerste vrouwelijke burgemeester van Tielt, leidt vanaf 1 januari 2013 de anti-CD&V-coalitie. De koele partners hebben een verstandshuwelijk gesloten, zonder onderhandeld en getekend bestuursakkoord. Veel plezier beleven ze er niet. Leven ze vandaag nog onder een dak, ze zijn dan toch van tafel en bed gescheiden. En dat lust de Tieltenaar niet, blijkt uit onze peiling.

Tieltenaren houden van hun stad. Daar laten ze geen twijfel over. In onze flitspeiling haalt de stad bijna 7 op 10. Het is fijn wonen in Tielt, zeggen ze. Alles is er dichtbij. Een stad met de gezelligheid van een dorp, luidt het in de commentaren. Een goed cijfer voor de stad. Maar… het stadsbestuur zelf raakt maar met de hakken over de sloot bij de inwoners. Een goede 50 procent krijgt het bestuur in de peiling. Te weinig communicatie, verkeerde keuzes bij de besparingen, verkeer dat vastloopt…

Die ‘zure’ beoordeling van het stadsbestuur blijft zo te zien niet zonder gevolgen als de Tieltenaren hun kiesintenties van dit ogenblik – december 2017 – laten weten. De huidige coalitiepartners krijgen geen applaus, maar verliezen behoorlijk. CD&V is in onze peiling de grootste partij en nieuwkomer Iedereen Tielt laat van zich horen en weet net iets meer dan 1 op de 10 Tieltenaren voor zich te winnen. Belangrijk gegeven: ruim een derde van de Tieltenaren weet nog niet voor wie zal worden gestemd. Uitzonderlijk is dat niet, de campagnes moeten nog beginnen.

De resultaten van onze peiling hebben ons niet echt verrast. Of toch maar ten dele. De voorbije bestuursperiode verliep niet vlekkeloos en al zeker niet rimpelloos. Al zag het er helemaal in het begin totaal anders uit. We keren nog eens terug naar 2012, voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de aanloop ernaar slaan de politieke vriendinnen Els De Rammelaere – toen nog N-VA-schepen in een kartel met CD&V – en Veerle Vervaeke (Open VLD) de handen in elkaar en trekken met het nieuwe stadskartel N-VA&Open VLD naar de kiezer. Aan de progressief linkse kant vormen SP.A en Groen ook een kartel. Daarnaast staan nog twee partijen op de stembrief: CD&V – al decennia (bijna) altijd in de meerderheid – en het Vlaams Belang. We weten intussen hoe de stembusslag afliep. Hoewel CD&V nog in extremis probeerde om de SP.A op te vrijen, maar Simon Bekaert en Birger De Coninck hadden hun woord al aan N-VA&Open VLD gegeven.

Iedereen burgemeester

Heel veel plezier beleeft de regenboogcoalitie niet aan die wittebroodsweken. Met vier partijen scheep gaan zonder een echt bestuursakkoord leidt tot koerswijzigingen, meerdere stuurmannen, weinig standvastigheid. Daarnaast speelt ook het gebrek aan ervaring de nieuwe coalitie parten. Daarbovenop ziet de meerderheid zich al vlug genoodzaakt om de leeglopende stadskas te spijzen door onder meer de lasten te verhogen en verder te gaan saneren. Een operatie die vruchten oplevert, want de halvering van de schuld is een pluim op de hoed van de regenboogcoalitie.

Het blijft echter rommelen, niet in het minst bij Open VLD. Met één zetel op overschot in de coalitie is haast iedereen burgemeester. Op een gemeenteraad blijft onder meer meerderheidsraadslid Pascale Baert afwezig, zodat de gemeenteraad wordt afgelast. Een signaal om als lid van de meerderheid meer te worden gehoord, zegt ze. Er is meer aan de hand.

We houden van Tielt, minder van het beleid

Of de CD&V-oppositie profiteert van dat intern gekissebis? Niet echt, CD&V is het verleerd om oppositie te voeren. Stemmenkanon Luc Vannieuwenhuyze blijft lange tijd in de luwte. Welles-nietes, veel verder komt men vaak niet. Tot Hedwig Verdoodt (CD&V) plots SP.A-schepen Birger De Coninck tackelt. Om privéredenen. De onthutste schepen, later gezuiverd, zet een stap terug en bezint zich in het OCMW over zijn politieke toekomst. Dat hij in oktober terugkeert, staat vast. Het zorgt wel voor een nooit geziene stoelendans, in het college en het OCMW.

Politieke moeheid?

Daarna lijkt de politieke rust even terug te keren. Tot enkele Open VLD’ers het blauwe gedachtegoed vaarwel zeggen en met een eigen burgerbeweging – Iedereen Tielt – voor de dag komen. Een kwestie van profileringsdrang die zich bij elke partij manifesteert. De stad Tielt wordt op vandaag geleid door… vijf partijen, al dan niet in kartel: N-VA, Open VLD, Iedereen Tielt, SP.A en Groen. En één partij in de oppositie: CD&V. Ook tussen Groen en SP.A botert het niet. In oktober trekken ze elk met een lijst naar de kiezer. Het andere stadskartel N-VA&Open VLD gaat wel door.

Feit is dat deze coalitie zich naar het einde van de bestuursperiode sleept. Er wachten nog gevaarlijke klippen, zoals van de collegesite… Hoe belangrijk dat ook is, dat valt niet meteen af te leiden uit de publieke belangstelling voor een gemeenteraad. Amper een handjevol mensen woont de raad nog bij. En dat was ooit anders. Voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad was de raadszaal zelfs te klein. Het aantreden van de nieuwe coalitie en van de eerste vrouwelijke burgemeester Els De Rammelaere was begin 2013 dan ook een historisch scharniermoment.

En nu? In januari kwam de raad niet bijeen en in februari wacht een bijzonder povere agenda…

Flitspeiling van KW bij Tieltenaren over gemeentebeleid en stemintenties

De redactie van uw krant heeft samen met Sociale Media Buro een flitspeiling uitgewerkt die via Facebook liep en zich uitsluitend richtte op Tieltenaren. Bij de Tieltenaren werd gepeild naar hun tevredenheid over Tielt, over het beleid en naar hun kiesintenties op dit ogenblik en dat was december 2017. Het Nederlandse bureau Beleidsversneller hielp bij de analyse van de cijfers en vatte de resultaten in een rapport samen. In totaal vulden 961 mensen de volledige enquête in. Voor de uitrol van de resultaten werd rekening gehouden met een weging naar geslacht, leeftijd, stemgedrag bij de vorige verkiezingen en hoofd- en deelgemeenten.

Volgende week brengen we in kaart waar Tieltenaren echt wakker van liggen als het om hun stad gaat.