Waregemse schepen Chantal Coussement stelt zich in 2018 niet meer verkiesbaar

Tom Van Houtte

De CD&V-politica, in haar stad bevoegd voor sport, toerisme en feestelijkheden, wil vanaf 2019 meer tijd vrijmaken voor haar gezin.

Chantal Coussement (43) uit Desselgem begon naar eigen zeggen pas drie weken geleden na te denken over een vierde deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, toen ze door burgemeester Kurt Vanryckeghem werd gevraagd of ze in het najaar van 2018 opnieuw op de CD&V-lijst zou willen staan. “Ik heb beslist dat ik het vele uithuizig zijn ten nadele van mijn gezin er niet meer voor overheb”, vertelt Chantal. “Ik wil er vaker zijn voor onze zoon Guillaume (11), die volgend jaar naar het middelbaar gaat, en mijn echtgenoot Bart Debels kan ik dan opnieuw administratief bijstaan in zijn advocatenkantoor. Ik zou mijn broers Bart en Kurt ook meer willen helpen met de boekhouding van de familiesmederij Luco. Nu doe ik dat op vrijdag, maar pas na de sluiting van het stadhuis, waardoor ik vaak in het weekend werk moet inhalen.”

Waarom ze zo snel de knoop heeft doorgehakt? “Om andere kandidaten de kans te geven zich tijdig de profileren”, luidt het.

Derde na de grote kanonnen

De Desselgemse stapte op 28-jarige leeftijd in de politiek als gemeenteraadlid van 2000 tot 2006. In zowel 2006 en 2012 haalde ze om en bij de 2.900 stemmen, waarmee ze binnen haar partij op de derde plaats kwam na de absolute stemmenkanonnen Kurt Vanryckeghem en Rik Soens. Telkens werd Chantal met een schepenpost beloond. In haar eerste ambtstermijn was sociale zaken nog een van haar portefeuilles, op vandaag zijn dat sport, feestelijkheden en toerisme. “Ik ben blij dat het niet door de wettelijke verplichting is om een vrouw op te nemen in het schepencollege dat ik er deel van uitmaak, maar wel door mijn stemmenaantal. Ik zal me dan ook nog twee jaar lang met hart en ziel blijven inzetten.”

Waardige vervanger zoeken

Burgemeester Vanryckeghem zegt ten volle de beslissing van schepen te begrijpen. “Al geef ik toe dat we een zwaargewicht verliezen, zeker in Desselgem, waar we op zoek zullen moeten naar een valabele vervanger op de lijst.” Chantal Coussement benadrukt dat ze actief wil blijven binnen het bestuur van CD&V Waregem en in het politieke comité van de middenstandsvleugel. Ook bij Unizo Desselgem wil ze haar rol blijven vertolken.

(TVW- foto HDV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Waregem van vrijdag 7 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier