Waregemse oppositie zoekt volop kandidaten

De Waregemse oppositiepartijen zoeken nog mensen voor op hun lijsten, de CD&V van burgemeester Vanryckeghem heeft zijn werk al klaar. © Piet Eggermont
Redactie KW

Hoewel geen enkele partij die in de gemeenteraad zetelt een jaar voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 in zijn kaarten laat kijken, is nu al duidelijk dat er geen enkel kartel of samenwerking in de maak is.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

CD&V

Dat CD&V met burgemeester Kurt Vanryckeghem als lijsttrekker uitpakt is uiteraard vanzelfsprekend. De christen-democraten nemen 23 van de 33 zetels in en vullen voor tweederde het halfrond in de raadzaal. De oppositiepartijen samen tellen tien zetels. CD&V heeft al een volledige lijst van kandidaten met de helft mannen en de helft vrouwen. Die lijst wordt vrijdag 17 november in Hippo Loggia in het hippodroomgebouw bekend gemaakt.

Tot die datum willen wij niets de wereld insturen. Geen namen, geen nieuwkomers. Ook niet wie ons verlaat. Dat komt allemaal aan bod op de persconferentie”, aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem.

Waregemse oppositie zoekt volop kandidaten
© Hein Demeyer

Toch is het nu al zeker dat CD&V weinig moeite heeft moeten doen om 33 kandidaten bijeen te krijgen. Wel liet stemmentrekker en schepen van Sport en Feestelijkheden Chantal Coussement (Desselgem) een jaar geleden weten dat zij door haar drukke beroepsbezigheden uit de politiek stapt. “Ik wil ook meer tijd vrijmaken voor mijn zoontje en mijn echtgenoot”, verduidelijkte ze.

Allicht verdwijnen er in de meerderheidsfractie samen met haar ook enkele andere vertrouwde gezichten die zelfs al decennialang gemeenteraadslid zijn, zodat de CD&V op basis van zijn 23 zetels een derde met nieuwkomers moet invullen. Anders gezegd: het gaat over zeven of acht nieuwe kandidaten uit Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve.

SP.A

SP.A, dat historisch gezien wel een trouw maar fel afgeslankt kiezerspubliek heeft in Waregem, wil op zijn minst de huidige twee zetels behouden. Lijsttrekker wordt Tom Demunter, die nog maar enkele maanden als opvolger van de naar Brussel verhuisde M’hammed ‘Mo’ Kasmi zetelt. Hij vertegenwoordigt de jongere generatie binnen de socialistische partij. En precies die troef wil hij uitspelen.

“Wij willen vooral heel veel jongeren op de lijst. Daar zijn wij nu volop mee bezig. Elke week bezoeken wij mogelijke kandidaten. En wij denken ook aan ons verkiezingsprogramma. Wat ons betreft: wij zitten op schema“, vat Tom Demunter samen.

Hoewel het nog niet honderd procent zeker is, zal zijn collega-raadslid Mario Verhellen lijstduwer zijn. Tussen hen beiden moet de partij dan nog 31 namen weten in te vullen.

Groen

Inge Vandevelde is de enige vertegenwoordiger van Groen in de gemeenteraad. Zij zal de partijlijst trekken en wil drie zetels halen.

“Groen Waregem is nog volop bezig met de lijstvorming, voornamelijk omdat er zich het laatste jaar veel nieuwe leden hebben aangesloten. Dat is nog altijd het geval. Groen Waregem wil hen beter leren kennen. Zij krijgen nog allemaal de kans om kandidaat te zijn“, laat Inge Vandevelde weten. “De vorige verkiezingen haalden wij net geen twee zetels. Die ene zetel die we haalden, hebben wij goed gebruikt. En dat beseffen de Waregemnaars, aangezien de interesse voor onze partij nog altijd groeit.”

Waregemse oppositie zoekt volop kandidaten
© DJW

“We willen een volledige lijst. Van de lijst uit 2012 zijn er nu al een 13-tal namen die terugkeren, onder andere ex-gemeenteraadslid Tonny Demuytere, OCMW-raadslid Tom Ruysschaert, huidig voorzitter Marij Vanlauwe en ikzelf. Meer dan de helft van de namen zal dus wel nieuw zijn. Ook al kwam de vraag uit SP.A -hoek om in kartel naar de kiezer te trekken, toch blijft Groen geloven in eigen kracht. Wij zitten in de lift en hopen op minstens twee, het liefst drie en wie weet misschien wel vier zetels. Wij mogen dromen, niet?

Groen maakt op zaterdag 3 februari 2018 tijdens de nieuwjaarsreceptie in Vrijzinnig Centrum Poincaré bekend wie er allemaal opkomt.

N-VA

Voor N-VA is de consolidatie van het huidige aantal van vijf zetels heel belangrijk. Aanvankelijk waren het er zes, maar net voor de Europese en federale verkiezingen enkele jaren geleden stapte Martine Vandevelde uit de partij. Ze zetelt sindsdien als onafhankelijk raadslid. Of zij straks nog aan bod komt bij een andere partij, is zeer de vraag. Intussen is voorzitter Carl Vanhoutte druk op zoek naar kandidaten. Hij wil eveneens een volledige lijst.

Carl Vanhoutte: “We zijn er héél vroeg mee begonnen, maar dat garandeert geen vroeg resultaat. We willen uiteraard een volledige lijst vol enthousiaste kandidaten. De helft wordt vrouw, daar moeten we sowieso aan voldoen. Iedere lijstvormer zal je vertellen dat dit zeker niet eenvoudig is. Maar wij schieten goed op. Ons programma 2018-2024 is vrijwel klaar. We zullen ons concentreren op een zevental speerpunten en hopen dit programma, samen met de lijst, binnenkort te kunnen voorstellen. En samenwerking met een partij is niet aan de orde. Ik zie er in het Waregemse landschap weinig kandidaten voor.”

Open VLD

Over Open VLD, dat twee zetels heeft, valt momenteel geen nieuws te melden. Voorzitster Evy Vandemaele houdt de boot af. “Wij zijn met ons bestuur druk bezig aan de planning en organisatie van 2018. Elke belangrijke stap die we hierbij ondernemen, zoals de lijstvorming, moet altijd de goedkeuring van onze leden dragen. Zolang we die goedkeuring niet hebben, kunnen wij onmogelijk communiceren”, laat ze weten. “Dat zou te voorbarig zijn en weinig respectvol ten opzichte van onze achterban. Wij zullen ten gepaste tijde met ons verhaal naar buiten komen.”

(DJW)