Waregems schepen Soens: “Als ik mandaten gedreven uitoefen, is vergoeding oké”

Rik Soens toont zich ook een uitstekend dirigent van al zijn mandaten. © HDV
Redactie KW

Rik Soens (CD&V) houdt er behalve zijn taken als eerste schepen van Waregem en provincieraadslid acht betaalde mandaten op na, onder meer bij Imog, Figga en Gaselwest. Hij vindt dat de vergoedingen die hij krijgt in verhouding zijn met het geleverde werk. “Als voorzitter van de intercommunale Imog verdien ik maandelijks 275 euro netto, maar ik ben er bijna een dag per week mee bezig.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

De Wielsbeekse burgemeester Jan Stevens, een partijgenoot van Rik Soens, vraagt zich luidop af hoe zijn collega’s een politiek ambt met meer dan tien mandaten buiten het stad- of gemeentehuis weten te cumuleren. “Ik zou het niet kunnen”, klinkt het. Rik Soens vindt dat zijn fulltime schepenjob veel verklaart.

“Ik heb die taak nooit gecombineerd met een andere job, dus heb ik iemand anders de kans gegeven mijn plaats bij het ACV in te nemen. Zo maakte ik ook tijd vrij om zwaar in mijn politieke carrière te investeren. Tijdens mijn eerste regeerperiode als schepen schuimde ik vergadering na vergadering af. Allemaal onbezoldigd. Daardoor raakte ik inhoudelijk heel goed beslagen en word je hier en daar gevraagd. Als ik onze stad en regio op een gedreven manier in een intercommunale vertegenwoordig, verdien ik de zitpenningen die daar tegenover staan.”

Om bijna een dag per week met Imog bezig te zijn, krijg ik maandelijks 275 euro netto

Soens is onder meer voorzitter van de intercommunale Imog. “Dat is een bedrijf met 170 werknemers met een jaarlijkse omzet van om en bij de 40 miljoen euro. Elf maanden per jaar krijg ik 275 euro netto uitbetaald. Daarvoor ben ik bijna een dag per week voor de intercommunale bezig en zit ik twee vergaderingen per maand voor. De vergaderingen niet bijwonen levert niets op. Voor ik bij Imog kwam, heerste er geen al te beste organisatie, maar intussen werden we tot lokale overheidsinstantie van het jaar verkozen. Dat is uiteraard niet alleen mijn verdienste, maar je moet mensen te weten enthousiasmeren en daar heb ik mijn schouders onder gezet.”

De 54-jarige eerste schepen uit Beveren-Leie vindt dat zijn stad de vruchten plukt van zijn aanwezigheid aan de top van Imog. “We zijn in het proefproject met de paarse P+MD-zakken kunnen stappen, we hebben een mooi samenwerkingsverband tussen enkele containerparken in de regio kunnen realiseren… Want als voorzitter dien ik natuurlijk de belangen van de hele regio.”

Het kan best dat veel mensen te goed verdienen aan hun mandaten, maar ik kan daar niet over oordelen aangezien ik niet weet wat zij daarvoor moeten presteren

Rest natuurlijk de vraag hoe hij dat allemaal weet te combineren met een schepenambt in een stad van bijna 40.000 inwoners. “Met uitzondering van de provincieraad gebeurt alles wat ik buiten de stadhuismuren doe ‘s avonds. Dat is een kwestie van timemanagement; je vergaderingen en andere meetings goed weten in te plannen.”

Soens vindt dat met de hele mandatenstorm die dezer dagen over ons land raast veel politici in een hoek worden gedrumd waarin ze niet verdienen te staan. “Ik vind het bezoedeling van onze stiel. Dat er excessen zijn? Het kan best dat veel mensen te goed verdienen aan hun mandaten, maar ik kan daar niet over oordelen aangezien ik niet weet wat zij daarvoor moeten presteren.”

Claude Croes (Deerlijk): “Geen onkostenvergoeding voor hutsepotavond”

Bij onze bevraging van de burgemeesters uit de regio Waregem speelde ook Claude Croes (Deerlijk) helemaal open kaart. Hij verdient 2.600 euro netto als burgemeester en daarbij komt tien maanden per jaar 450 euro als provincieraadslid. Voor zijn mandaten bij Gaselwest, Westtoer en Inagro is dat respectievelijk 1.375 euro, 625 euro en 1.250 euro per jaar.

“Ik heb er geen problemen mee dat de bevolking die bedragen kent, als die voortkomen uit belastinggeld. Maar men moet wel weten dat ik geen onkostenvergoeding kan inroepen als ik deelneem aan een kaas- of hutsepotavond van een vereniging. Al mijn schepenen hebben nog een andere job, ik heb ervoor gekozen om voltijds burgemeester te zijn”, aldus nog Claude Croes, die ook voorzitter is van Toerisme Leiestreek. “In die functie vergader ik twee keer per maand met de regiomanager. Onbezoldigd!”

Croes verslikte zich dan ook in zijn koffie toen hij las was sommige politieke collega’s verdienen. “Dat zijn bedragen die ik nog nooit op mijn rekening heb zien verschijnen.”

Twee betaalde mandaten voor Waregemse burgervader

Kurt Vanryckeghem (CD&V) houdt het bij twee betaalde mandaten (Leiedal en Psilon) naast zijn ambt als burgemeester van Waregem. Verder cumuleert hij nog tal van niet-betaalde mandaten zoals het voorzitterschap van de politieraad en het politiecollege van de zone Mira en bestuursfuncties in onder meer het Wagso, het bedrijvencentrum Regio Waregem, Ten Anker en Somival. Ook Rik Soens is (onbezoldigd) bestuurder en directielid van het Wagso, het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier