Vroegere botenparking op De Gavers wordt omgevormd tot natuurleerzone

Jos Remaut

Op een terrein van 5.500 vierkante meter op de plaats van de voormalige botenparking zal de Provincie West-Vlaanderen een NME-zone (zone voor natuur- en milieu-educatie) uitbouwen. Dit werd op de provincieraad beslist.

De zone bevindt zich op wandelafstand van het bezoekerscentrum en in de onmiddellijke nabijheid van het Gavermeer, de vogelkijkhut en het natuurreservaat.

In de NME-werking van De Gavers staan water en vogels centraal. In de nieuwe NME-zone wordt onder andere werk gemaakt van een nieuwe poel met rietkraag en schepponton, en een kijkwand waar onder de waterspiegel het waterleven en de vijverbodem bekeken kunnen worden.

Verder worden een bergruimte, een educatieruimte, een uitkijkpunt en een botanisch grasland voorzien, waar veldwerkpakketten rond ecologie kunnen worden gegeven. Bij dit alles werd rekening gehouden met maximale toegankelijkheid.

De kostprijs van de werken wordt geraamd op 271.712 euro, inclusief btw. De aanleg zal zo’n 110 dagen duren. De werken starten in het voorjaar van 2017 en moeten rond de start van het nieuwe schooljaar afgewerkt zijn.

Vorig jaar besliste de provincieraad al van de bestaande botenparking af te breken en te vervangen door een nieuwe, op een andere plaats. Tegelijk ging toen het bekende BLOSO-gebouw tegen de vlakte.

Naast het bloeiende sport- en recreatiegebeuren, wordt ook de natuur- en milieu-educatiewerking alsmaar belangrijker op de Gavers. In 2015 kwamen 5.831 leerlingen uit 155 verschillende scholen en 2.131 volwassen in groepsverband langs. Op die manier werden 438 gidsbeurten gegeven.

Lees ook het live-verslag van de provincieraad van 22 sepember 2016

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier