Vrede voor iedereen… maar niet in de raadszaal in Ingelmunster

Redactie KW

Met de tussenkomsten van raadslid Yves Vercruysse bleek het allesbehalve een stille nacht tijdens de gemeenteraad.

Vrede voor iedereen? Vergeet dat maar. Zo kwam dat toch niet over tijdens de gemeenteraadszitting van dinsdagavond in de raadszaal van Ingelmunster, waar het oppositieraadslid Yves Vercruysse (CD&V) zich heel boos maakte tegen schepen Rob Kindt (De Brug) en daarna ook tegen de gemeenteraadsvoorzitter Dirk Debaere (N-VA). Van ‘Stille nacht’ was er helemaal geen sprake, want het ging er luid aan toe, toch enkele minuten na elkaar en ongeacht of de gemeenteraadsvoorzitter de hamer hanteerde met de boodschap dat Yves moest zwijgen.

De reden van al die heibel? Schepen Rob Kindt had uitvoerig het ruimtelijk uitvoeringsplan Ketenstraat voorgesteld. Op het einde stelde raadslid Vercruysse een vraag rond dat RUP. Hij dacht aan de procedure, want binnen dat RUP woont ook burgemeester Kurt Windels. Kortom, mag Kurt Windels die vergaderingen bijwonen? Is hij dus niet ook een beetje betrokken partij? Hij stelde zelfs voor om de zitting eens te schorsen, zodat ze overleg konden plegen.

“Ben je op de man aan het spelen?”, vroeg schepen Rob Kindt zich af. “Ook ik én de raadsleden Dorine Behaeghe en Jean-Pierre Deven hebben ermee te maken.” En plots barstte de bom. Yves Vercruysse zei dat hij dat niet zo had bedoeld, waarna de gemeenteraadsvoorzitter stilstond bij het verleden waar dat ook gebeurde. Toen waren er blijkbaar eveneens raadsleden aanwezig van de vorige legislatuur bij dergelijke RUP’s. Hij haalde als eerste het RUP Gentstraat-Noord aan, toevallig hét RUP waar Yves Vercruysse woont. Die woorden waren als een rode lap op een stier. Het raadslid werd heel boos, reageerde heel luid en wat de gemeenteraadsvoorzitter ook maar deed, stoppen deed hij niet direct.

Dirk Debaere las dan nog RUP’s voor waarbij vorige CD&V-raadsleden betrokken waren. Huidig CD&V-voorzitter en raadslid Geert Verstraete voelde zich ook al aangesproken, maar Yves Vercruysse reageerde verder : “Wat voor een spel is dat. En zie, twee plaatsen naast je zit er daar iemand met een lach op zijn gelaat (burgemeester Kurt Windels, padi).”

Jan Defreyne van CD&V zei dat het spijtig was dat de gemeenteraadsvoorzitter zo reageerde, aangezien Yves Vercruysse vooral een vraag stelde uit bezorgdheid voor een procedure. Schepen Rob Kindt stelde voor – eens het terug rustig werd – : “”Laten we terugkeren naar de inhoud van dat agendapunt.” Op enkele dagen voor kerstmis was er spijtig genoeg geen vrede voor iedereen in de Ingelmunsterse raadszaal.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier