Voortaan toch een Vlaamse Leeuw aan het Aurisgebouw in Ieper op 11 juli

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Die beslissing volgt na een klacht van Nancy Six (Vlaams Belang).

Nancy Six (Vlaams Belang Ieper) meende dat aan het Aurisgebouw op 11 juli een Vlaamse Leeuw had moeten hangen, omdat volgens haar de wet zegt dat ‘aan het stadhuis’ die dag de Vlaamse Leeuw zijn plaats moet krijgen. Burgemeester Jan Durnez (CD&V) antwoordde toen dat het Aurisgebouw op Ter Waarde niet het stadhuis is, maar wel het gebouw waar de stedelijke administratie is gehuisvest, en benadrukte dat het officiële stadhuis op de Markt van Ieper is en blijft.

Nancy Six was het niet eens met die uitleg en richtte zich tot de gouverneur van West-Vlaanderen en diende meteen een klacht in. Six verwees bij het indienen van de klacht naar de omzendbrief van de Vlaamse regering waarin de richtlijnen betreffende het bevlaggen vermeld staan. De gouverneur liet Nancy Six nu weten dat ‘buiten het stadhuis dus ook vlaggen moeten worden aangebracht aan alle gebouwen die beantwoorden aan de omschrijving van openbaar gebouw’.

“Het administratief centrum Auris, waar zowel openbare diensten van het stadsbestuur als van het OCMW zitten, beantwoordt aan deze omschrijving en moet dus bijgevolg conform de richtlijnen vermeld in de omzendbrief VR 2015/37 van 26 juni 2015 bevlagd worden“, tot zover de gouverneur die verder zegt dat voor de talrijke gebouwen van een gemeentebestuur waar geen diensten gevestigd zijn, het tot de keuzevrijheid van het gemeentebestuur behoort om te bepalen of ze deze als openbaar beschouwen of niet.

Burgemeester Jan Durnez reageert dat het hier om een kwestie van interpretatie gaat, maar zegt ook absoluut geen probleem te hebben met het feit dat er op 11 juli een Vlaamse Leeuw moet hangen aan het Aurisgebouw en dat ook in de toekomst zo zal zijn.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier