Voormalig burgemeester van Harelbeke is overleden

© PHK
Redactie KW

Oud-schepen en oud-burgemeester van Harelbeke Eric Pinoie is dinsdag 16 september overleden. Dat meldt het stadsbestuur van Harelbeke. Eric Pinoie is 71 jaar geworden.

“Met Eric Pinoie verliest Harelbeke een politiek monument. Het stadsbestuur opent een rouwregister op het gemeentehuis”, klinkt het in een persmededeling van Mieke Decabooter van het Departement Communicatie.

Vanuit Harelbeke tot in de Senaat

Eric Pinoie werd geboren op 4 januari 1943 in Harelbeke. Na een passage in verschillende kabinetten werd hij in 1983 verkozen als gemeenteraadslid van Harelbeke. Hij zetelde tot 2006 onafgebroken in de gemeenteraad en was van 1983 tot 1984 en van 1995 tot 2003 schepen. Tussenin (1984 – 1988) was hij burgemeester van Harelbeke.

Eric Pinoie werd in 1985 gecoöpteerd in de senaat en zetelde als senator voor het arrondissement Kortrijk-Ieper van 1987 tot 1995. Van 1995 tot 1999 was hij senator, rechtstreeks verkozen door het Nederlandse kiescollege. Van 1987 tot 1995 was hij lid van de Vlaamse Raad waarvan hij in 1992 en 1993 ondervoorzitter was.

Op lokaal vlak was Eric Pinoie zes jaar lang voorzitter van de SP-afdeling vóór hij in 1983 schepen werd. Verder was hij jarenlang beheerder van de sociale bouwmaatschappij Mijn Huis en nam hij een tijdlang het voorzitterschap van de Koninklijke Harmonie Vooruit waar. Hij was eveneens Officier in de Leopoldsorde. Hij overleed op 16 september 2014.

“Met hem verdwijnt pak ervaring en dossierkennis”

Ere-burgemeester Luc Decavele (CD&V) reageert geschokt en verrast op het nieuws. “Eric, toen schepen van openbare werken, was in het college mijn beste collega”, vertelt hij. “We kwamen zeer goed overeen, zelfs buiten de politiek. Ik ben hem dankbaar dat wij samen een paar mooie dingen hebben gerealiseerd in Harelbeke. Hij was een goed en bekwaam man.”

Eenzelfde eerste reactie bij voormalig SP.A-voorzitter en gemeenteraadsvoorzitter Willy Vandemeulebroucke. “Wij hebben jaren samengewerkt toen hij burgemeester was. Eric was een warme man met een grote kennis, inzicht en doorzicht. Met hem verdwijnt een pak ervaring en dossierkennis,” aldus een aangeslagen Willy Vandemeulebroucke.

Ex-burgemeester Rita Beyaert, die met Eric Pinoie jarenlang samenwerkte, in het college, is net als de anderen compleet verrast door het overlijden. “Na een moeilijke beginperiode is het vertrouwen tussen ons snel gegroeid”, blikt ze terug. “Hij was een politiek beest en een man van zijn woord. Voor hem was een ja ook echt een ja, en een nee was een nee.”

OCMW-voorzitter Dominique Windels tot slot reageerde ook al. “Ik heb met verslagenheid het overlijden van een goede vriend vernomen. Met Eric Pinoie is Harelbeke dan ook een groot mens kwijt. Eric was voor mij mijn grote voorbeeld en mentor toen ik begin de jaren ’90 mijn eerste stappen in de politiek zette. Hij was de politieke vader van een nieuwe jonge generatie, waarvan velen nu nog mee in het beleid van onze stad zitten. Hij was vooral een mens met visie, met grote bekommernis voor de zwakkeren van onze samenleving.”

Rouwregister op stadhuis

Het stadsbestuur van Harelbeke drukt zijn waardering en dank uit voor de jarenlange inzet van Eric Pinoie en betuigt zijn oprechte deelneming aan de familieleden en vrienden. “Om Eric Pinoie op een passende manier te eren, opent het stadsbestuur een rouwregister. Mensen die het register willen tekenen, kunnen vanaf woensdag 17 tot en met vrijdag 19 september tijdens de openingsuren terecht op het Harelbeekse stadhuis (Marktstraat 29).”

Het stadhuis is open op woensdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, op donderdag van 9 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur, op vrijdag doorlopend van 9 tot 14 uur.

Er wordt afscheid genomen van Eric Pinoie op zaterdag 20 september 2014 om 10.30 uur in CC Het Spoor.

(FJA/PVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier