Voltallige oppositie verlaat de provincieraad… maar komt toch nog even terug om schade te beperken

© Foto JRE
Jos Remaut

Het is jááren geleden dat zo’n stunt op de West-Vlaamse provincieraad nog is vertoond : Kristof Pillaert (N-VA) merkt op dat de meerderheid niet meer in voldoende aantal aanwezig is en kondigt meteen aan dat de oppositie en bloc de zaal zal verlaten. Toch komt ze, na een schorsing en een inderhaast bijeengeroepen bureau, nog even terug om twee dringende punten toch te stemmen.

Het is 17.20 uur en de zitting is nog volop aan de gang wanneer Kristof Pillaert plots, na een snel sms’je met zijn collega-fractieleiders uit de oppositie, met zijn mededeling op de proppen komt : “Een aantal leden van de meerderheid zijn blijkbaar al vertrokken. In het verleden zijn we altijd bereid geweest om in zo’n geval te depanneren bij de stemming, maar dit keer gaan we dit nu eens niét doen.” Waarbij de daad bij het woord werd gevoegd en de zaal half leeg loopt.

Voorzitter Eliane Spincemaille (CD&V) kon alleen maar vaststellen dat de vergadering inderdaad niet meer in voldoende aantal was om geldig te vergaderen. En ook al had men maar twee mensen te kort, ze konden blijkbaar niet meer worden opgetrommeld.

Waardoor er dus een nieuwe, extra zitting zou moeten komen om de resterende punten af te handelen en over alles te stemmen. Hiervoor werd dan meteen gedacht aan donderdag 5 oktober om 17 uur. Op die dag is er ‘s voormiddags ook de jaarlijkse rede van de gouverneur. Er zou echter eerst nog eens bij alle meerderheidsfracties afgetoetst worden of er dan wél voldoende mensen uit hun rangen aanwezig kunnen zijn.

Het bureau van de provincieraad kwam meteen nog bijeen om te bekijken of dit een gepast moment is, want men wil ten alle prijze vermijden dat het ook op de volgende zitting weer zou mislopen. Er is immers ook nog altijd belastinggeld mee gemoeid.

Maar wat blijkt ? Wanneer het bureau een klein uurtje later is afgelopen, wordt de zitting toch nog heel even hernomen. Gedeputeerde Franky De Block was er immers in geslaagd van de oppositie te overtuigen om toch nog minstens de twee punten over de Provinciale Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (slachthuis Tielt en Agristo in Wielsbeke) te stemmen, want daar hangt een strikte timing aan vast, en wanneer die misloopt dreigen er heel wat proceduriële moeilijkheden .

Omdat de technische afdeling ondertussen al naar huis is, dient de stemming te gebeuren bij handsopsteking. Er zijn 38 van de 72 raadsleden aanwezig om te stemmen. Luk Hoflack (N-VA) merkt nog op : “Moeten we toch niet eerst alle namen van de aanwezige raadsleden noteren, zodat er later zeker geen discussie is ?” Voorzitter Eliane Spincemaille merkt op dat een foto van de zaal ook wel zal volstaan.

De twee PRUP-punten worden zonder problemen gestemd, de rest zal gebeuren op de extra provincieraadszitting op donderdag 5 oktober om 9 uur ‘s morgens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier