Live Volg de eerste werkdag van Kris Declercq als burgemeester van Roeselare

01/03/16 om 07:00 - Bijgewerkt om 21:44

Dinsdag 1 maart is de eerste werkdag van Kris Declercq als nieuwe burgemeester van Roeselare. En zijn agenda staat meteen al méér dan volgeboekt. Onze KW-reporter volgt Kris van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, en laat je zijn tocht kriskras door Roeselare meebeleven.

 • Peter Soete

  Nog een laatste pint samen met de vrienden

  Na het partijbureau zetten we koers naar den Arend. De burgemeester heeft zijn trouwe vrienden enkele gratis pinten beloofd en dat is een belofte die hij graag nakomt. Wat is er mooier na een harde dag werken heel even de riem er af leggen ? Met een versgetapte pils en een goede mop weet hij zich verzekerd van een goede nachtrust.

  Alhoewel... eerst moeten nog enkele dringende mails verstuurd worden. Tegen dan zijn we al woensdag en ligt ondergetekende al een tijdje uitgeteld in zijn bed.

  Besluit na een dagje burgemeester volgen: dit is geen job, het is een roeping, mijnheer! Burgemeesters die hun job ernstig nemen, verdienen iedere eurocent die ze krijgen. Wat zeg ik, verdienen veel en veel te weinig !

  Afsluiten in Den Arend.

  Afsluiten in Den Arend. © STEFAAN BEEL

 • Peter Soete

  Even ernstig meedenken met het partijbestuur

  De burgemeester komt ruim laat aan op het partijbureau maar wordt snel en efficient op de hoogte gebracht door voorzitterJannick De Poorter. Partijpolitieke thema's worden grondig behandeld en besproken, ongeacht het al late uur. De burgemeester luistert aandachtig naar de bureauleden en is gewoon één van hen. Business as usual.

  Met het partijbestuur.

  Met het partijbestuur. © Foto PS

 • Peter Soete

  Bijna vertrokken...

  Nog niet weg! Vooraleer op het partijbureau te geraken, werd de nieuwe burgemeester nog even uitgenodigd op een gin-tonic in kenniscentrum ARhus. Bieke Deceuninck, Yves Rosseel en Geert Omez ontpopten zich als perfecte gastheren en - dame.

  Een gin-tonic in ARhus.

  Een gin-tonic in ARhus. © Foto PS

 • Peter Soete

  Eerste opening als burgemeester

  Het duurde een eeuwigheid tegen dat burgemeester Kris Declercq door de mensenmassa geraakte om Geert en Katlijn Omez te feliciteren met de opening van hun Proxy Delhaize op De Munt. Iedereen klampte hem aan, feliciteerde hem, heren klopten lachend op zijn schouders en dames gaven hem klinkende zoenen.

  De burgemeester genoot oprecht van alle schouderklopjes en gaf zijn eerste openingsspeech als burgemeester. Na nog een kort (?) afscheid wandelen we naar het partijbureau in de ACV-lokalen waar de vergadering net is begonnen.

  Samen met Geert en Katlijn van AD Delhaize.

  Samen met Geert en Katlijn van AD Delhaize. © Foto PS

 • Peter Soete

  Net voor het vertrek naar Proxy

  Net voor het vertrek naar de opening van de Proxy op De Munt én net voor de nieuwe burgemeester zijn pc wil afsluiten, komt burgemeester Luc Martens het stadhuis binnen om nog enkele laatste documenten te tekenen. Meteen brengt hij de nieuwe burgemeester op de hoogte van zijn eerste verkennende vergadering bij Faro, de koepel van erfgoedorganisaties. En nu op naar Proxy !!!!

  Even wat aanmoediging van de vorige burgemeester.

  Even wat aanmoediging van de vorige burgemeester. © PS

 • Peter Soete

  Bij de hulpverleningszone Midwest

  Van oktober zit de hulpverleningszone Midwest die 17 brandweerposten groepeert ook gehuisvest in het Accent Business Park. Nadat de burgemeester een korte maar verhelderende babbel heeft gehad met zonecommandant Donald Withouck is het snel-snel naar het stadhuis. Er moeten dringend enkele mails verstuurd worden vooraleer het naar de opening van Proxy op De Munt gaat.

  Een blitzbezoek bij commandant Witdouck van de hulpverleningszone.

  Een blitzbezoek bij commandant Witdouck van de hulpverleningszone. © PS

 • Peter Soete

  Bij de dispatching

  Ook voor de burgemeester zijn er nog verrassingen in zijn stad. Op de dispatching van de politie in Accent Business Park ziet burgemeester Kris Declercq hoe de camera's in Roeselare, Izegem en Hooglede de omgeving in het oog kunnen houden. Ook de Delaerestraat - waar de burgemeester woont - heeft camerabeveiliging. Meteen weet de eerste burger van Roeselare zich van een veilige nachtrust verzekerd.

  Aandachtig meevolgen wat de camera's allemaal laten zien....

  Aandachtig meevolgen wat de camera's allemaal laten zien.... © PS

 • Peter Soete

  Briefing door de zonechef

  Zonechef Curd Neyrinck van de politiezone RIHO praat de nieuwe burgemeester Kris Declercq bij. De nieuwe burgemeester wordt de voorzitter van de politieraad maar kan rekenen op de hulp van enkele mensen die de knepen van het vak kennen zoals secretaris Didier Pillaert.

  Nu komt de burgemeester nog aan de bezoekerszijde binnen maar tegen zijn volgende bezoek ligt zijn persoonlijke badge met vingerscan klaar.

  Met zonechef Curd Neyrinck.

  Met zonechef Curd Neyrinck. © Foto PS

 • Peter Soete

  On the road again

  De kaas smaakt bijzonder goed. Een tweede ronde dient zich aan maar de plicht roept. Op naar de politie!

  Kris Declercq in 't Groendal.

  Kris Declercq in 't Groendal. © GF

 • Peter Soete

  Kaas proeven in Beitem

  Een bedrijfsbezoek aan kaasmakerij Groendal in Beitem mocht zeker niet ontbreken. Burgemeester Kris Declercq leerde niet alleen veel bij over kaas maken zelf, ook een bezoek aan de stallen sloeg hij niet af.

  De bedrijfsleiders en medewerkers die onlangs nog genomineerd waren voor de Roeselare Awards waren enorm opgetogen met het bezoek van de nieuwe burgervader. Een lekkere proeverij van kaas en bier mocht niet ontbreken

  Op bezoek in 't Groendal.

  Op bezoek in 't Groendal. © GF

 • Peter Soete

  Geduld is een mooie deugd

  Chauffeur Wim Ingels staat met draaiende motor te wachten op de burgemeester. Wachten hoort er vaak bij voor Wim, net zoals de beste/kortste/snelste route uitstippelen. Eén zaak is zeker: wie Wim klopt in Roeselare is een straffe gast.

  Nu maken we ons op om naar het Groendal in Beitem te rijden waar we om ... 15.15u verwacht worden. Indien de eigenaars deze live feed volgen, gelieve er rekening mee te houden dat het misschien iets later zal worden.

  Chauffeur Wim wacht.

  Chauffeur Wim wacht. © GF

 • Peter Soete

  Ook even tijd maken voor de collega's...

  Niet meteen op het aangegeven uur maar journalisten zijn het gewoon van wachten. Zo ook collega Charlotte Degezelle van Het Laatste Nieuws die de kersverse burgemeester naar zijn eerste impressies van de eerste dag vraagt.

  Gelukkig kent de nieuwe burgemeester zijn wereld en voorziet hij Charlotte van een lekkere crème brûlée in afwachting van...

  Collega Charlotte polst naar de impressies.

  Collega Charlotte polst naar de impressies. © GF

 • Peter Soete

  Felicitaties aan de chef

  Nog snel even Nele en Peter en het team van De Steeg bedanken voor een geslaagde lunch. De burgemeester nam als voorgerecht karnemelkstovers met handgepelde garnalen, vervolgens een côte-à-l'os (saignant) met béarnaisesaus en als dessert een chocolademoelleux met vanilleijs.

  Felicitaties aan de chef.

  Felicitaties aan de chef. © GF

 • Peter Soete

  Lunchvergadering in De Steeg

  Lunch en werk gaan hand in hand. Burgemeester Kris Declercq had als schepen al een vergadering gepland met UNIZO, de dienst Economie en de centrumstraten over een update van het Kernplan. Vermits hij ook als burgemeester bevoegd blijft voor economie zit hij deze werklunch voor en luistert naar vragen en opmerkingen van de gesprekspartners. Peter en Nele van De Steeg hebben het kleine zaaltje voorzien voor het gezelschap zodat er ongestoord kan geluncht en vergaderd worden. Opmerkelijk hoe handelaars en stadsdiensten oplossingen zoeken én vinden om de meeste pijnpunten weg te werken. Geen oeverloos gepraat maar een strak geregisseerd draaiboek zoals het hoort bij een stad die de ambitie heeft om dé smart city van België te worden.

  En daar mag één glas op gedronken worden door tafelgenoten Bernhard De Muynck, Jo De Peuter, Filip Van Heghe, Didier Pillaert, Vanessa Dehullu, Emmanuel De Corte, Evelien Cneut en burgemeester Kris Declercq.

  Lunchen in De Steeg.

  Lunchen in De Steeg. © GF

 • Peter Soete

  Nog even tanden bijten

  Uw reporter valt bijna om van honger en dorst maar de burgemeester weet van geen wijken. Voor de lunch wil hij absoluut eens goedendag zeggen aan directeur Dirk van De Waterdam. Een praatje met de 90-jarige Marie-Thérèse hoort er ook bij. Wanneer de burgemeester hoort dat stagiair-zorgkundige Silke Brulez net nu haar eerste werkdag begint, moet ze ook mee op de foto.

  Nog snel even langs De Waterdam.

  Nog snel even langs De Waterdam. © GF

 • Peter Soete

  Middagdutje bij Kidz

  De kleinste Roeselarenaars instoppen voor een middagdutje bij kinderopvang Kidz. Ook dat kan de nieuwe burgemeester - met een beetje hulp van voorzitter Geert Depondt - uitstekend doen.

  Tijd voor een dutje.

  Tijd voor een dutje. © GF

 • Peter Soete

  Hartelijke begroeting in het Zorgbedrijf

  Ook in het Zorgbedrijf volgt een korte rondleiding. Net voor de lunchpauze, maar iedereen blijft even hangen om de nieuwe burgemeester te begroeten. Het doet hem zichtbaar deugd.

  In het Zorgbedrijf.

  In het Zorgbedrijf. © GF

 • Peter Soete

  In het welzijnshuis

  Collega-schepen Geert Depondt ontving de nieuwe burgemeester zeer hartelijk in het Welzijnshuis. De medewerkers van het Welzijnshuis toonden de burgemeester het in en uit en legden uit dat alle Roeselarenaars met om het even welke vraag over welzijn bij hen terecht kunnen. Waarop burgemeester Kris Declercq onmiddellijk repliceerde dat het Welzijnshuis een perfect voorbeeld is van wat het stadhuis voor iedere burger kan zijn: een open huis waar men de Roeselarenaar een antwoord probeert te geven op zijn of haar vragen.

  Op bezoek in het Welzijnshuis

  Op bezoek in het Welzijnshuis © PS

 • Peter Soete

  Bij de brandweer bis

  Oefening voor de nieuwe burgemeester. Bemerk de brandweerjassen die Evelien en de burgemeester dragen: meteen de hoogste graad voor de burgemeester en een kapiteinsjas voor Evelien!

  Bij de brandweer (2).

  Bij de brandweer (2). © GF

 • Peter Soete

  Op bezoek bij de brandweer

  Een allereerste werkbezoek gebeurt bij de brandweer. Een zeer belangrijke post voor de nieuwe burgemeester en postoverste Eric Veracx ontvangt de nieuwe burgemeester zeer hartelijk. Meteen roept hij ook op om de brandweerpost van Roeselare blijvend en uitgebreid te ondersteunen. De brandweerpost van Roeselare die een permanente post is, fungeert eveneens als logistieke en ondersteunende post voor de 16 andere brandweerposten. Het wordt in de toekomst dan ook uitkijken om de bezetting op punt te houden. Iets wat burgemeester Kris Declercq zeker ter harte neemt, vooral met de wetenschap dat er in België in de eerste twee maanden van 2016 al 21 doden in een brand zijn gevallen.

  Op werkbezoek bij de brandweer

  Op werkbezoek bij de brandweer © PS

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!