Vlaanderen investeert één miljoen euro in Oostends warmtenet

05/05/17 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:08

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters één miljoen euro steun toegekend aan een project van de Oostendse energiecoöperatie BeauVent. Het gaat om een warmtenet dat wordt aangelegd in de industriezone Plassendale.

Vlaanderen investeert één miljoen euro in Oostends warmtenet

Bart Tommelein. © BELGA

De financiële steun voor het warmtenet komt uit het Vlaamse Hermesfonds, een fonds voor flankerend economisch beleid. De Vlaamse regering trekt op voorstel van Vlaams minister van Economie Muyters één miljoen euro uit. Het totale project zou 5,9 miljoen euro bedragen. BeauVent rolt het warmtenet grotendeels uit in het industriegebied langs de John Cordierlaan en de Zandvoordestraat. In feite gaat het om een uitbreiding van een eerder aangelegd warmtenet. Als warmtebronnen gebruikt de energiecoöperatie in eerste instantie restwarmte van Biostoom en IVOO, de aardgasketels van AZ Damiaan en de eigen biomassaketel. Het totale afzetpotentieel bedraagt circa 15 gigawatt. Het warmtenet wordt nog dit jaar aangelegd. De eerste leveringen zouden al vanaf oktober 2017 beginnen. De coöperatie BeauVent ging in 2000 van start. Ze telt inmiddels bijna 3.000 burgercoöperanten die mee investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

"Mooi project voor Oostende"

Vice-minister-president en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert tevreden. "Warmtenetten die restwarmte van bedrijven kunnen verdelen bij woningen of andere bedrijven met een grote energievraag zijn de toekomst. Naast zon en wind vormt warmte een krachtige groene energiebron. Het gaat hier immers om restwarmte die vroeger verloren ging, maar die nu via een ondergronds netwerk naar nieuwe afnemers kan worden geleid. Oostende is binnenkort een mooi nieuw project rijker. En dan nog eentje waarin burgers mee investeren."

Investeringen

Ook Vlaams parlementslid Björn Anseeuw reageert tevreden. "Het is goed voor de Oostendse economie, tewerkstelling én het milieu. Ik ben dan ook trots dat we opnieuw broodnodige steun voor een belangrijke investering naar Oostende hebben gehaald." Het is opvallend dat de Vlaamse N-VA-ministers fors blijven investeren in Oostende. "Met de Mercator, straks de Gaanderijen, een nieuwe huisvesting voor het VLIZ en het ILVO, meer dan 800.000 euro voor het nieuwe zwembad en veilige oversteekplaatsen voor fietsers, maken we nu dit warmtenet mogelijk. Als Oostends parlementslid kan ik niet anders dan opgetogen zijn natuurlijk."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!