Vlaamse feestdag van start in Brugge

10/07/17 om 19:47 - Bijgewerkt om 19:58

Met een academische zitting in het stadhuis van Brugge gaf het 11-Juli comité het startschot van drie dagen feest in de provinciehoofdstad.

Vlaamse feestdag van start in Brugge

Het was eerste schepen Franky Dumont die het welkomstwoord sprak en Brugge even in de Vlaamse kijker plaatste met enkele verwezenlijkingen van de afgelopen tijd. Daarnaast verwelkomde hij gastspreker vice-minister president en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en senator Pol Van Den Driessche, voorzitter van het 11-juli comité.

Eerst mocht An De Moor, voorzitter van Beweging Vlaanderen-Europa VZW en ondervoorzitter 11-daagse Vlaanderen feest de Gulden Spoor uitreiken aan een verdienstelijk personaliteit die een opmerkelijk spoor getrokken heeft op cultureel, sociaal economisch of maatschappelijk gebied. Deze eer viel dit jaar te beurt aan Lucas Vander Taelen die deze tweejaarlijkse prijs in ontvangst mocht nemen. "De beweging Vlaanderen-Europa schenkt deze trofee aan Vander Taelen voor zijn onmiskenbare diensten op cultureel gebied en voor zijn maatschappelijke uitstraling die hij teweeg brengt," aldus An De Moor.

Zesde staatshervorming

Hilde Crevits

Hilde Crevits © BELGA

In haar feestrede had de vice-minister president het voornamelijk over 'Vlaanderen vandaag, identiteit en diversiteit. "de verregaande internationalisering heeft er ook voor gezorgd dat Vlaanderen op een paar decennia tijd veel diverser geworden is. Meer kleuren, meer talen, meer culturele achtergronden. In de 21ste eeuw is diversiteit ook in Vlaanderen een maatschappelijke realiteit en is het voor ons de uitdaging om van die diversiteit een verrijking te maken, uiteraard zonder daarbij onze eigenheid te verliezen,"

Delen

Meer Vlaanderen is geen eis, het is logisch

Ook het onderwijs, haar departement, kwam aan bod. "De belangrijkste katalysator is en blijft ons kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs. Daarom hebben we met deze regering een goede kennis van het Nederlands stevig verankerd in ons onderwijs," Crevits sloot verder af met de stelling dat de eerste focus moet liggen op de uitvoering van de zesde staatshervorming en met de boutade: "Meer Vlaanderen is in die zin geen eis, het is een logische, historische evolutie die onomkeerbaar is."

De harde strijd niet vergeten

Pol Van Den Driessche

Pol Van Den Driessche © BELGA

De slottoespraak was voor Pol Van Den Driessche. Hij opende zowaar met een zinnetje Catalaans ter ere van een delegatie uit Catalonië die mee de Vlaamse feestdag komt vieren. "Wie voelen ons met elkaar verbonden" klonk het bij de senator. Ook het onderwijs kwam bij Van Den Driessche aan bod. Hij waarschuwde voornamelijk voor de ontgrendeling van het taalregime en het prijsgeven van de taal aan de vrije markt. "Dit zal niet leiden tot meertaligheid maar tot de overwinning van de sterkste en meest prestigieuze taal, het Engels," stelde hij. "Dit mogen we niet laten gebeuren, nadat er zo hard is gestreden voor het Nederlands als taal op het hoogste onderwijsniveau."

Delen

Dit zal niet leiden tot meertaligheid

Voorsmaak wint Goeiendagprijs

Tenslotte onthulde hij als voorzitter van het 11 juli-Komitee de winnaar van de tweejaarlijkse Goeiendagprijs. Een prijs die wordt uitgereikt aan een initiatief die het Nederlandstalige karakter behoudt, versterkt en mooier maakt. "Dit jaar viel de keuze op "Voorsmaak" een initiatief van Pieter Loosveldt en Laurens Fiaert. Maar ook twee zeer eervolle vermeldingen voor "Café Pistolet" en "De Makersrepubliek" besluit hij.

Festiviteiten in Brugge

Aansluitend vindt om 20u30 de bloemenhulde plaats aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck op de Markt, begeleid door de Speelschaar SFX. Tientallen organisaties brengen op deze manier dankbaar hulde aan allen die in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd een rol spelen.

Om 21u barst het muziekfeest los op het Burgplein met een optreden van Hideaway (www.hideaway.be). Deze fantastische groep met West-Vlaamse wortels brengt al sinds de jaren '80 een repertoire van Blues, Rock'n'Roll, Soul, Country en zelfs Gospel.

Als het publiek op temperatuur is gebracht, is het de beurt aan Radio Guga om de Burg in extase te brengen. De groep rond maestroloog Guga Baul brengt een uniek concept dat het midden houdt tussen een cover- en een tributeband. Op maandag 10 juli maakt de Burg kennis met deze straffe muzikanten.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!