Vlaams Belang vraagt spoedzitting van Izegemse gemeenteraad om standpunt Eandis te herzien

© Frank Meurisse
Jos Remaut

De Izegemse gemeenteraad heeft veertien dagen geleden al beslist om de toetreding van het Chinese State Grid tot Eandis goed te keuren. Maar met de onthullingen die nu gebeuren, wil Vlaams Belang dat de stad Izegem zijn standpunt verandert.

Dat moet dan wel snel gebeuren, want de aandeelhoudersvergadering van Eandis vindt nu maandag 3 oktober plaats en tot nader order gaat de Izegemse vertegenwoordiger daar met een positief mandaat naartoe.

Op de Izegemse gemeenteraad waren Groen en Vlaams Belang tegen, en deze laatste partij steekt nu nog een tandje bij om dit standpunt toch nog gewijzigd te krijgen.

VB-fractieleider Stefaan Sintobin : “Onze partij had er geen anonieme brief van de Belgische staatsveiligheid voor nodig om te weten dat het Chinees staatsbedrijf verbonden is met de Chinese inlichtingendiensten en de communistische partij. China is bezig met een wereldwijde aankooppolitiek. Niet alleen in de energiesector, ook in bijvoorbeeld de landbouw. Constante is dat de Chinezen telkens veel meer geld op tafel leggen dan wat Westerse investeerders inschatten. Liefdadigheid is daarbij zeker niet de drijfveer. Australië heeft dat goed begrepen en blokkeerde onlangs een overname in de landbouwsector door een Chinees consortium. De ‘anonieme brief’ steekt nu wel tot op regeringsniveau het vuur aan de lont van een dossier dat al heel explosief was.”

“Energie en de energiebevoorrading zijn strategische sectoren die in Vlaanderen verankerd moeten blijven. De toenemende behoefte van onze maatschappij aan elektriciteit benadrukt het strategisch belang steeds meer. De informatie die de afgelopen dagen naar buiten kwam, bevestigt dat niet alleen de veel te grote macht die State Grid Corporation of China heeft kunnen koppelen aan de minderheidsparticipatie in Eandis Assets, maar ook het risico op een Chinese inkijk in onze technologie.”

“Wij vinden meer dan ooit dat Izegem zich moet uitspreken tegen deze participatie en wij zijn gerust bereid om daarvoor een spoedzitting van de gemeenteraad zonder zitpenning te ondersteunen.”

Burgemeester Maertens : “Voorlopig geen sprake van”

“Ik zie voorlopig geen enkele reden om ons standpunt te veranderen en om hiervoor een gemeenteraad bijeen te roepen”, laat burgemeester Bert Maertens (N-VA) in een eerste reactie weten. “Al is dit dossier momenteel wel in snelle evolutie. Mochten er nog andere elementen bovenkomen die echt van die aard zijn dat het verstandiger zou zijn onze beslissing te herzien, dan wil ik een zo’n spoedzitting, binnen de perken van wettelijk voorgeschreven is, wel in overweging nemen.”

“Maar laat één ding duidelijk zijn : als de Izegemse gemeenteraad geen nieuw standpunt inneemt, dan is onze vertegenwoordiger nu maandag verplicht van het mandaat te volgen dat op de gemeenteraad van 13 september gestemd is.” Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat Eandis zelf zijn algemene vergadering verdaagt tot er volledige duidelijkheid is.

Ook in andere gemeenten komt Vlaams Belang overigens met een gelijkaardige vraag voor de pinnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier