Vlaams Belang maakt topplaatsen van zijn verkiezingslijsten bekend

© Tanguy Veys,in 2010 verkozen in Oost-Vlaanderen, komt nu de West-Vlaamse lijst versterken.
Redactie KW

Alle zes de uittredende parlementsleden zijn opnieuw kandidaat.

Daar waar de meeste klassieke partijen hun lijsten al zo goed als volledig hebben bekend gemaakt, blijft het bij Vlaams Belang nog even wachten op witte rook. Gisteren maakte de partij wel de invulling van haar topplaatsen bekend.

Kamer

De Kamerlijst wordt net als de vorige keer getrokken door huidig federaal parlementslid Peter Logghe (Roeselare). Op 2 komt Dominiek Sneppe (Zedelgem), op 3 Katty Tournoij (Oostende) en op 4 Frank Desmet (Knokke-Heist). Lijstduwer wordt Agnes Vandenhoudt (Brugge), die nu nog in het Vlaams Parlement zetelt. Yves Buysse (Brugge), de personeelsdirecteur van de partij, is op vandaag nog senator voor het Vlaams Belang, maar aangezien de Senaat voortaan niet meer rechtstreeks verkozen wordt, moest hij een plaatsje krijgen op een andere lijst : hij wordt lijstduwer voor de Kamer.

Vlaams Parlement

Huidig Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Izegem) trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Als vrouwelijke running mate op 2 krijgt hij provincieraadslid Reinhilde Castelein (Wevelgem). Op 3 dan een buitenbeentje : Gentenaar Tanguy Veys werd in 2010 verkozen op de Oost-Vlaamse Kamerlijst, maar verhuisde ondertussen naar Blankenberge, van waaruit hij nu de West-Vlamingen versterkt. Op 4 staat provincieraadslid Martine Vanbrabant (Poperinge) en de lijstduwersplaats wordt ingenomen door Christian Verougstraete (Oostende), die al sinds 1995 in het Vlaams Parlement zetelt en daarmee de West-Vlaming met de langste staat van dienst is daar. Eerste opvolger is Maarten Seynaeve uit Kortrijk.

Vlaams Belang bezet op vandaag 3 van de 22 West-Vlaamse zetels in het Vlaams Parlement, en 1 van de 16 in de Kamer. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier