ViZie en Groen trekken samen naar kiezer in Izegem

Groen en ViZie slaan de handen in elkaar. V.l.n.r. Veerle Renier, Bjorn Verhaeghe, Balder Clarys en Bjorn Horré. © GF
Philippe Verhaest

Groen en de nieuwe onafhankelijke partij ViZie slaan de handen in elkaar. In oktober trekken de twee samen naar de stembus. “We willen in de meerderheid zetelen”, klinkt het ambitieus.

Het was ViZie dat in november Groen contacteerde. “Zelf een volle lijst op poten stellen, is voor ons onmogelijk”, luidt het bij voorzitter Bjorn Horré. “Maar door de samenwerking met Groen zullen we toch stevig aan de aftrap verschijnen.”

Groen had meteen oren naar het voorstel van ViZie. “We vullen elkaar perfect aan”, zegt Balder Clarys, die de gezamenlijke lijst zal trekken. “Bovendien willen we bewijzen dat het wél nog mogelijk om samen op een positieve manier aan politiek te doen. Binnen de huidige meerderheid staan de neuzen al lang niet meer in dezelfde richting, wij willen een mooi alternatief bieden.”

Groen/ViZie heeft grote ambities. “Wij willen tijdens de volgende legislatuur in de meerderheid zetelen”, klinkt het unaniem. “We mikken minstens op drie zetels, al de rest is een bonus.”

“Onze programma’s zijn voor negentig procent gelijklopend”

Raakpunten tussen beide partijen zijn er in overvloed, vinden Bjorn en Balder. “We hebben onze programma’s naast elkaar gelegd en die zijn voor negentig procent gelijklopend. Een samenwerking was dan ook logisch. We willen de vreemdelingentaks opnieuw afschaffen en de dienstverlening aan het vreemdelingenloket moet stukken beter kunnen. Daarnaast zetten we uiteraard fel in op alles wat met klimaat en natuur te maken heeft en we willen ook ijveren voor een nieuwe buurtwerker in Izegem. Sociale cohesie staat hoog bovenaan ons lijstje.”

Lijvig klimaatplan

Door het samengaan van Groen en ViZie trekken straks zeven partijen naar de stembus. “Nog altijd veel, maar op deze manier roepen wij de verdere versnippering een halt toe”, aldus Balder Clarys. “Het klikt ook erg goed tussen beide partijen.”

“Voor ons is deze samenwerking ook een garantie om goed voorbereid aan de campagne te beginnen”, pikt Bjorn Horré in. “ViZie is nieuw, nu kunnen we rekenen op de ervaring van Groen.” Vizie zal een achttal kandidaten leveren, Groen tekent voor de rest van de lijstinvulling.

ViZie/Groen komt tijdens de klimaatdag van morgen woensdag 21 februari een eerste keer als één blok naar buiten. “We hebben een lijvige nota met 56 actiepunten opgesteld om een klimaatneutraal Izegem te realiseren. Het stadsbestuur wil er slechts vijf lanceren, maar wij leggen de lat hoger.”

Alle info op www.groen-vizie.be.