Vijf partijen naar de kiezer in Moorslede

Burgemeester Ward Vergote (Visie) gaat maar al te graag voor een tweede ambtstermijn. © JS
Redactie KW

Het wordt volgend jaar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sowieso boeiend, met dit keer maar liefst vijf partijen in het Lievensdorp.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

N-VA verlaat het kartel Visie en komt apart op. Nieuwe partij is STERK, met enkele raadsleden van Groep a. Door de hertekening van het politiek landschap is het allemaal moeilijk voorspelbaar. Burgemeester Ward Vergote (Visie) gaat maar al te graag voor een tweede ambtstermijn. Of dat opnieuw in een coalitie met PRO zal zijn, is evenwel de vraag en zal afhankelijk zijn van het aantal zetels. Nu N-VA het kartel Visie gaat verlaten, blijft de partij van de burgemeester de naam behouden. “Met leden van Open VLD en onafhankelijken”, aldus Ward Vergote. “Ik ben uiteraard een liberaal, maar voor de gemeenteraadsverkiezingen ligt dat met partijpolitiek helemaal anders.”

Eerste schepen Ward Gillis legde in deze legislatuur al een mooi parcours af en wordt weer lijsttrekker van PRO. Uitkijken wie dat wordt bij N-VA. Veerle Demeulenaere is een mogelijkheid.

Ambitie bij STERK

De nieuwe partij STERK straalt ambitie uit en vooral dan lijsttrekker Sherley Beernaert. Vier gemeenteraadsleden verlieten de oppositiepartij Groep a en richtten een nieuwe partij op. “Vijf partijen in een kleine gemeente is veel”, maakt Ward Vergote de bedenking. “Voor een aantal partijen is het niet evident om kandidaten te vinden (maximum 21 per lijst, red.). Er moet bovendien kwaliteit aanwezig zijn, want het gaan tenslotte om mensen die de gemeente kunnen besturen.”

Enthousiaste groep

STERK is na nog geen zes maanden na de stichting alvast tevreden over de respons. “Er zijn veel mensen die ons project steunen”, aldus Sherley Beernaert. “We zijn met een aangename en enthousiaste groep. We kunnen alvast niet klagen. We stellen vast dat het neutrale voor veel mensen een grote rol speelt. Nationaal zijn we niet partijgebonden. Ons eerste opzet was de naambekendheid en ons project. Binnenkort wordt onze website ook interactief.”

Bij Groep a laten ze nog niet in hun kaarten kijken. Mogelijks een strategische zet na het verlies de vorige keer…

(EDB)