VIDEO Extra gemeenteraad in Middelkerke ontaardt in chaos: politie moet raadzaal ontruimen

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Donderdagavond vond een extra gemeenteraad plaats in Middelkerke. De publieke zitting was echter al na 2 minuten afgelopen, maar daar had niet iedereen het op begrepen.

Donderdag was er in Middelkerke een extra gemeenteraad met als thema het vermeende machtsmisbruik van schepen Francine Ampe-Duron (CD&V). “Bij de verkoop van een woning in Lombardsijde aan een van haar kinderen zou de schepen de burgemeester misbruikt hebben om uiteindelijk de woning onbewoonbaar te laten verklaren via een van de ambtenaren, terwijl die woning perfect in orde is”, sprak raadslid Tom Dedecker eerder. De oppositie zorgde voor een extra zitting donderdag en diende een klacht in bij de bevoegde instanties lastens schepen Francine Ampe-Duron voor de schending van de onafhankelijkheid van een gemeentedienst en van een ambtenaar en voor het misbruiken van haar machtspositie om privéredenen.

Bewuste schepen zelf niet aanwezig

De extra raad donderdagavond had heel wat belangstelling. Zo’n twintig mensen hadden geen stoel en volgden de raad rechtstaand. Bij aanvang van de zitting las voorzitter Michel Landuyt (Open VLD) een brief voor waarin stond dat de publieke zitting meteen zou worden geschorst en de zitting achter gesloten deuren verder zou gaan omdat de inhoud van de extra raad over een dossier met privépersonen ging. Schepen Ampe-Duron was zelf niet aanwezig op de extra raad omdat dat niet mocht volgens het decreet.

Zeven politiemensen in raadzaal

Toen duidelijk werd dat het opgedaagde publiek en de pers de zitting per direct moesten verlaten, kwam er wat animo in de zaal. Jean-Marie Dedecker (LDD) stond recht en riep zijn achterban op om te blijven zitten.

Intussen verliet de meerderheid de zitting, die vijf minuten geschorst was. Ook Tom Dedecker, die twee weken geleden met het bewust dossier op de proppen kwam, eiste zijn zegje vooraleer het publiek de raadszaal zou verlaten. Daarop riep het duo het publiek op om te blijven zitten. Intussen waren ook 7 politiemensen – 6 agenten en korpschef Joost Duchi – merkbaar aanwezig in de zaal om het publiek naar buiten te drijven. “Dit is een echt schande. De burgemeester misbruikt haar macht, de schepen misbruikt haar macht en de politie helpt hen nog een handje. Bende zakkenvullers“, klonk het bij Jean-Marie Dedecker, die fel van leer trok. “Noteer mijn naam maar, commissaris. Schrijf maar een proces-verbaal op voor Dedecker.”

Schepen blijft (voorlopig) op post

Ook een deel van het publiek leek niet meteen zinnens om de zitting te verlaten. “Ik begrijp niets van die moeilijke woorden die in die brief van Landuyt staan, en dus blijf ik zitten. Het is hier een openbare zitting”, klonk het op de publieksbanken. De politie stuurde pers en publiek vervolgens naar een lagere verdieping in het gemeentehuis zodat ze niet in de buurt van de raadzaal zouden blijven hangen. Op dat moment was Tom Dedecker binnen het dossier nog eens met handen en voeten uit de doeken aan het doen, vernamen we van een raadslid.

Meerderheid verwerpt motie van wantrouwen tegen schepen

Toen het tijdens de besloten vergadering tot een stemming kwam, werd de motie van wantrouwen door de meerderheid verworpen. Opvallend detail: een lid van Open VLD onthield zich bij de stemming. Daarop verliet de meerderheid de raadzaal zonder dat de gemeenteraad officieel werd afgesloten.

Tom Dedecker (LDD): “Wij betwisten dat het hier om een privéaangelegenheid gaat aangezien het misbruik van een openbaar ambt nooit kan aanzien worden als een gebeurtenis in de private sfeer. Wij zijn verbouwereerd dat de betrokken schepen zich niet heeft durven vertonen. Zij had vandaag alle kansen om zich te verdedigen, maar heeft het blijkbaar niet aangedurfd. Dit krijgt een vervolg.”

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) gaf ook een korte reactie. “De feiten dateren van begin november. Er zijn al drie gemeenteraden geweest, dus waarom een speciale gemeenteraad? Er waren nu ook geen aanvullende elementen, dus hebben wij de motie van wantrouwen verworpen”, klonk het.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier