VIDEO Coalitie in Staden gered door onafhankelijk CD&V-raadslid Gwendolyn Vandermeersch

29/09/16 om 18:54 - Bijgewerkt om 22:00

In Staden is er een oplossing gevonden voor de maandenlange politieke impasse.

VIDEO Coalitie in Staden gered door onafhankelijk CD&V-raadslid Gwendolyn Vandermeersch

Gwendolyn Vandermeersch, links op de foto naast jongerenvoorzitter Steven Vanoplynes, voorzitter Sarah Van Walleghem en seniorenvoorzitter Jozef Vanpeteghem, verlaat CD&V Staden. © GF

Staden kwam in een impasse terecht rond Nieuwjaar, toen Koen Demonie uit de N-VA stapte en als onafhankelijke ging zetelen in de gemeenteraad. Demonie gaf niet langer zijn steun aan de coalitie, waardoor de meerderheid slechts 10 van de 21 zetels overhield. Maandenlang raakte onder meer het budget niet door de gemeenteraad en moest een beroep gedaan worden op zogenaamde twaalfden. De coalitie reikte meermaals de hand uit naar CD&V, die ook tien zetels bezit, maar die hield de boot telkens af. Ook een tussenkomst van provinciegouverneur Carl Decaluwé bracht geen soelaas.

"Miste een constructieve houding"

De situatie werd plots prangender omdat Demonie in de gemeenteraad van donderdag de onbestuurbaarheid van de gemeente zou aanvragen. Met Gwendolyn Vandermeersch valt er nu plots een oplossing uit de bus. Zij stapt uit de CD&V, maakt de overstap naar Open Vld en zal als onafhankelijke in de gemeenteraad zitten. "Ik miste een constructieve houding en had geen zin om dat tot in 2018 te laten aanslepen. Het immens potentieel van onze gemeente moet benut worden en daar wil ik actief toe bijdragen", aldus Vandermeersch.

"Niemand die in 2012 op mij gestemd heeft, zou goedkeuren dat ik mee onze gemeente zou gijzelen in een politieke impasse. Vandaag neem ik mijn verantwoordelijkheid op en kies ik er bewust voor om Staden uit de politieke impasse te helpen en de gemeenteraad van een nieuwe meerderheid te voorzien." Met deze zet weet de jongste burgemeester van Vlaanderen Francesco Vanderjeugd zijn meerderheid te redden.

"Ik geloofde niet dat alle raadsleden van CD&V Staden het eens waren met de verrottingsstrategie van de lokale partijtop. "Zo iemand vond ik in Gwendolyn Vandermeersch, die nu een duidelijk signaal heeft gegeven: Staden heeft te lang stil gestaan. Met de komst van Gwendolyn sluiten we een turbulente periode af in onze gemeente", aldus Vanderjeugd die wel hoopt dat de coalitie in CD&V een constructieve oppositiepartij vindt.

Oppositie messcherp

Koen Demonie, de oud-N-VA'er die ook als onafhankelijke zetelt en er voor zorgde dat de coalitie niet langer een meerderheid had, kwam bij het begin van de gemeenteraad meteen tussen. "Ik trek mijn aanvraag tot onbestuurbaarheid in. Nu er een structurele oplossing gevonden is, heeft dit nog maar weinig zin", aldus Demonie die toch even naar Vandermeersch sneerde en haar beschimpte als judas.

Ook fractieleider van de CD&V Hans Mommerency kwam tussen. "Dit is een mes in onze rug, ingegeven door eigen persoonlijke ambities en dat vinden wij laag bij de grond. Als je enige zin voor fatsoen hebt, geef je jouw zetel terug." Vandermeersch, oud CD&V-voorzitster, zetelde nog maar een paar maanden als CD&V-gemeenteraadslid nadat Rik Gevaert opstapte. "Je hebt ons vernederd, en je verloochent ons gezamenlijk project. Ik hoop dat je niet goed slaapt", aldus Mommerency. Hij richtte ook even het woord naar burgemeester Francesco Vanderjeugd. "Ik gun u de vreugde om weer ruzie te maken", sneerde hij.

Even later stond het budget 2016 op de agenda dat dankzij Vandermeersch elf tegen tien goedgekeurd werd, en op gejuich werd onthaald bij de talrijk opgekomen aanwezigen. "We zijn blij dat we nog voor de overloperij een paar zaken hebben kunnen wijzigen in het budget", stak Mommerency nog een pluim op zijn hoed.

De toespraken van burgemeester Francesco Vanderjeugd en Gwendolyn Vandermeersch waren ook te volgen via Facebook Live. Die kan je hieronder herbekijken.

(Belga/FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!