Veurne voert lokale tax shift door en verlaagt personenbelasting

Schepen van Financiën Jan Verfaillie maandagavond vlak voor de start van de gemeenteraad. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Op voorstel van schepen van Financiën Jan Verfaillie (CD&V) voert het stadsbestuur van Veurne een lokale tax shift door.

“Drie maanden geleden heb ik het schepencollege gevraagd of ik een lokale tax shift mocht uitwerken. Ik werkte een systeem uit zodat het merendeel van de verhogingen niet gedragen zal worden door de Veurnse bevolking”, liet schepen van Financiën Jan Verfaillie onlangs optekenen in Het Wekelijks Nieuws Kust. Het voorstel kwam maandagavond aan bod op de gemeenteraad in Veurne.

Concreet wordt de personenbelasting verlaagd van 7,7 procent naar 7 procent. De gemeentelijke saneringsbijdrage wordt verhoogd van factor 1,2 naar factor 1,4. De belasting op benzinepompen stijgt met 50 of 200 euro per slang volgens het aantal liter per minuut. De belasting op drukwerk wordt verhoogd met 20 procent, de belasting op tweede verblijven stijgt van 620 euro naar 820 euro en er komt een heffing op antennes van meer dan 18 meter hoog, goed voor 2.500 euro per piloon”, overloopt de schepen zijn uitgewerkte plannen.

230.000 euro minder voor de stadskas

“Wat betekent dit alles financieel? De verlaging van de personenbelasting kost iets meer dan 230.000 euro aan de stadskas. De gemeentelijke saneringsbijdrage schommelt rond de 125.000 euro, de benzinepompen berekenen we op 17.000 euro, het drukwerk en de tweede verblijven op 27.000 tot 28.000 euro en van de belasting op de pilonen verwachten we 40.000 euro. Deze cijfers zijn gebaseerd op basis van de opbrengsten in 2013. Iedereen kan zijn of haar gedrag sturen zodat belastingen vervallen. Door minder water te verbruiken kan een verhoging van de saneringsbijdrage vermeden worden. Al de andere belastingen zijn niet ten koste van de inwoners van Veurne en kunnen ook vermeden worden door onder meer minder drukwerk te verspreiden of door je domicilie te vestigen in het tweede verblijf.”

De schepen van Financiën wil nog verder gaan. “Voor de begroting van 2017 zal ik een nieuw pakket uitwerken. De bedoeling is vooral om de mensen die werken te belonen. Niemand kan daar tegen zijn”, aldus Jan Verfaillie.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 4 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier