Vernieuwing dorpskern Langemark gaat door, wel meer overleg voorzien

Luc Vandamme houdt de dialoog open. © Foto pco
Redactie KW

Gemeenteraadslid Luc Vandamme slaagde er in Ann Top daartoe te bewegen.

De gemeenteraad gaat door met de procedure voor de dorpskernvernieuwing van Langemark. Terzelfdertijd wordt op vraag van Luc Vandamme (Proo!) een bemiddelingstraject opgezet met Ann Top.

De LDR-advocaten hadden vorige woensdag de risico’s geduid in het dossier door de rechtsgang gestart door Ann Top tegen de dorpskernvernieuwing. “Eerst leek het een fluitje van een cent. Maar als je vroeg: ‘Wat als?’ konden de kosten gigantisch oplopen. Volgens onze schattingen 1 à 2 miljoen euro”, zei Dominique Cool namens N-VA. “We hebben geen geld teveel en dus zouden er moeten projecten sneuvelen. Als jullie doorgaan, moet je een document ondertekenen en zijn jullie hoofdelijk aansprakelijk in de kosten”, zei Dominique Cool (N-VA) tegen de meerderheidspartijen.

Luc Vandamme (Proo!) schudde de aap uit de mouw. Hij had op een vergadering van Natuurpunt gevraagd aan de klager Ann Top of ze bereid was tot een compromis. “Zondagavond heeft ze haar wil om te spreken bevestigd. Daarop heb ik de burgemeester geïnformeerd die bereid was in de bemiddeling mee te stappen”, verklaarde het gemeenteraadslid. Dergelijke bemiddeling is wettelijk geregeld en het initiatief moet komen van de provincie. “We gaan daar zeker aan meewerken, maar het gesprek mag zeker geen reden vormen om de werken op de lange baan te schuiven“, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V).

N-VA voelde de bui hangen en vroeg een schorsing. Na afloop verklaarde ze toch haar fiat te geven op voorwaarde dat de gemeenteraad maandelijks ingelicht wordt over het verloop van de bemiddeling en dat de gunning van de werken gegeven wordt door de gemeenteraad. Geen probleem voor de burgemeester. “Sowieso zouden we de gunning agenderen op de gemeenteraad.”

Burgemeester Alain Wyffels feliciteerde Luc Vandamme nog met zijn inspanningen.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier