Verliest Brugse burgemeester Landuyt straks zijn zitje in het parlement?

© BELGA
Redactie KW

SP.A-burgemeesters en schepenen van steden en grote gemeenten moeten kiezen: ofwel hun sjerp, ofwel een zitje in het parlement. Het voorstel komt van SP.A-voorzitter John Crombez.

Dat schrijven De Standaard en het Nieuwsblad. In West-Vlaanderen is dat slecht nieuws voor de Brugse burgemeester Renaat Landuyt. Hij combineert zijn burgemeestersambt met een parlementair mandaat. Volgens het artikel dat Crombez in de partijstatuten wil laten opnemen, is een zitje in het Europees Parlement, Kamer, Senaat of Vlaams Parlement onverenigbaar met een functie als burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW.

Jong talent

Al zijn er ook wel uitzonderingen. Als de lokale partijafdeling dat met een tweederdemeerderheid vraagt, kan het partijbureau een uitzondering toestaan voor burgemeesters in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en voor schepenen en OCMW-voorzitters in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. Crombez wil op die manier zo veel mogelijk partijleden bij de macht betrekken en meer jong talent een kans geven.

‘Burgemeesterschap gaat voor’

Renaat Landuyt verwacht unanieme steun voor het voorstel van zijn partijvoorzitter. “We weten dit al langer”, zegt hij. “Als je klein bent, moet je de mandaten op een andere manier verdelen.” Welk mandaat zou hij zelf kiezen? “Het burgemeesterschap gaat voor”, luidt het.-

Het voorstel zal op het partijcongres van 5 juni worden gestemd.

(belga/foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier