Verkiezingsdebat Oostende : “Dit zijn verkiezingen tegen de SP.A”

Redactie KW

Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) van Oostende wordt onder vuur genomen door zijn coalitiepartners. Op een kopstukkendebat in het Kursaal van Oostende verklaarde Bart Tommelein (Open Vld) maandagavond dat hij de leiding wil nemen over een ‘werkbare coalitie’ zonder de socialisten. Volgens Vandecasteele worden het ‘verkiezingen tegen de SP.A’.

Oostende werd de voorbije zes jaar bestuurd door SP.A, Open VLD en CD&V. De liberalen en christendemocraten leverden elk één schepen. Voor CD&V mag het de volgende keer wat meer zijn. De partij wil graag verder besturen, maar lijsttrekker Krista Claeys zal ‘in de huidige context’ niet aanvaarden dat haar partij maar één schepenmandaat krijgt.

“Rode meerderheid breken”

Open VLD maakte er dan weer duidelijk een punt van om de rode absolute meerderheid te breken. “Als er een werkbare coalitie mogelijk is zonder de socialisten, dan moeten we dat onderzoeken”, zei Tommelein. Zonder aarzelen antwoordde hij desgevraagd een coalitie met N-VA onder zijn burgemeesterschap te verkiezen boven een schepenmandaat in een coalitie met SP.A of een ministerpost in 2014. N-VA wordt volgens een recente peiling de tweede partij in Oostende, na SP.A en voor Open VLD.

De burgemeester reageerde geprikkeld. “14 oktober zal bepalend zijn. Het zal met ons of zonder ons zijn”, zei hij. “Als u terug wil naar de situatie zoals vroeger, dan wens ik u veel geluk toe”, sprak hij de zaal toe. “Ik vrees ervoor dat zij niet over de nodige contacten beschikken en niet over de nodige cohesie om een stad als Oostende te besturen”, zei hij over de zogenaamde anti-SP.A-coalitie.

Verkiezingsdebat Oostende :

Bekijk hier de reportage

(BELGA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier