Verkiezingen in Langemark-Poelkapelle zonder Proo!

Alain Wyffels © pco
Redactie KW

Hoe ver staan de politieke partijen één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen? De voorbereidingen zijn volop aan de gang, burgemeester Alain Wyffels (CD&V) hoopt alvast op een nieuwe termijn. Aan oppositiezijde valt te noteren dat Proo! wellicht zal verdwijnen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Proo!, het geesteskind van Luc Vandamme moet met spijt in het hart de rol lossen. “Voor jonge mensen is er de last van de combinatie arbeid en gezin”, vertelt hij. “Vergaderingen zijn er dan soms te veel aan. Daarnaast is er de manifeste verharding van het politieke bedrijf als afschrikmiddel. En er is het financiële aspect. Ik heb geen 10.000 euro liggen om een campagne te voeren. Nationale partijen hebben die middelen wel. Zonder mirakel zal Proo! niet meer van de grond komen. De ambitie blijft voor mezelf wel aanwezig om met een progressief linkse partij naar de kiezer te trekken. Het is nog een jaar. Er kan nog veel gebeuren.”

Johan Vannoote

N-VA is ook bezig het terrein te verkennen. De Vlaams-nationalisten polsten bij Proo! om te weten of ze verder doen. SP.A deed het met een omwegje. Vlaams Belang moet nog vergaderen over zijn toekomst. Hun opkomst is ook bepalend voor het kiescijfer.

“We hebben een grote ledenbasis met N-VA”, reageert raadslid Dominique Cool. “Daaruit gaan we niet zomaar de eerste en de meest voor de hand liggende mensen selecteren. We gaan mensen aanspreken die het meeste kans bieden op succes. Op dit moment is nog niemand zeker van zijn plaats of dat er plaats is op de lijst. Zelfs ik niet.” De naam van Johan Vannoote, gewezen politie-inspecteur circuleert al enige tijd in het ledenblad van N-VA, maar ook die naam wil Dominique Cool niet bevestigen. “We hopen dat nieuwe kandidaten uit alle partijen met respect behandeld worden. Bij de vorige verkiezing hebben wij aversie ervaren tegen onze kandidaten.”

“Op dit moment is nog niemand zeker van zijn plaats” – Dominique Cool, N-VA

Bij CD&V klinkt eenzelfde geluid. Namen worden niet genoemd. “Traditioneel maken we als eerste partij onze lijst bekend”, aldus burgemeester Alain Wyffels die de lijst zal trekken. “In mei 2018 zal je meer weten. Wij zoeken mensen die een breed draagvlak hebben bij de bevolking of die nieuwe groepen aanspreken. Dus ook niet noodzakelijk leden. Wij hebben het geluk dat er mandatarissen zijn zoals Frans Vandeputte voor wie het belang van de partij primeert boven een eigen plaats. De rekrutering gebeurt naar gewoonte met vallen en opstaan.”

Hadewijch Vanderstichele (CD&V), die eerder haar zitje in de gemeenteraad opgaf, zal er wellicht niet bij zijn. “Waarschijnlijk zou dat kunnen een probleem zijn”, zegt Alain Wyffels met de grootste omzichtigheid. “Het is normaal dat jonge mensen eerst hun eigen weg zoeken. Een engagement van zes jaar is niet niks. Voor vrouwen speelt ook het haantjesgedrag van mannen mee om soms niet mee te doen.”

Lijsttrekker

Bij SP.A zijn vier kandidaten uit 2012 verhuisd van gemeente, onder wie Luc Maddelein. Het voormalig goudhaantje kon in het verleden tal van vrouwen overtuigen om op de lijst te staan. “We dachten toen aan een Maddelein-effect”, zegt Jean-Marie Callewaert. “Maar we zullen straks eerder met 10 vrouwen aantreden dan 10 mannen. De huidige mandatarissen Chris Vermeersch, Francky Barbier en ikzelf komen opnieuw op. Het is geen zekerheid dat ik de lijst trek. Dat kan evengoed gebeuren door een nieuwe kandidaat met de passende competenties. Er zijn al kandidaten die toegezegd hebben, maar ons vragen hun engagement stil te houden. Met Luc Vandamme hebben we niet gepraat. Maar zeg nooit nooit. Momenteel worden we als socialistische partij met alle zonden van Israël overladen. Ik hoop dat de partij zich kan rechten tegen de verkiezingen.”

Luc Vandamme van het verdwenen Proo!:
Luc Vandamme van het verdwenen Proo!: “Ik heb geen 10.000 euro liggen om een campagne te voeren.”© pco

Open VLD is nog maar net gestart met hun zoektocht naar nieuwe kandidaten. Het is zeker dat de drie mandatarissen: Koen Bentein, Frank Gheeraert en Johan Supply opnieuw op de lijst staan. Johan Supply had eerder verklaard niet meer op te komen indien er geen garanties waren. Dat varkentje is ondertussen gewassen. “In theorie zou ik de lijst trekken. Maar daarover hebben de leden van Open VLD het laatste woord”, zegt schepen Frank Gheeraert.

Voor Langemark-Poelkapelle telt opnieuw de vraag of CD&V zijn absolute meerderheid kan behouden. De partij schat die kans ruim in. Op het politieke schaakspel is het drummen op rechts en centrum rechts. Met het afhaken van Luc Vandamme en Proo! blijft de weide open voor kandidaten met groene en linkse thema’s.

(Philippe Corneillie)