Verkiezingen en openingen: dit wordt 2018 in Kortrijk

De grootse opening van de verlaagde Leieboorden moet een van de hoogtepunten van dit jaar worden. © JVGK
Axel Vandenheede

Voor de Kortrijkzaan wordt 2018 in vele opzichten een feestjaar. Zo staan er tal van grote openingen op de agenda. Denk maar aan het Erfgoeddepot, de verlaagde Leieboorden of het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide. Ook op politiek vlak zal een deel van de bevolking kunnen feesten, want Kortrijk gaat een verkiezingsjaar tegemoet. De vraag hierbij is welke partijen de champagne in oktober mogen ontkurken.

Het laatste jaar van een legislatuur wordt aanzien als een ‘opleveringsjaar’: een bestuursploeg moet dan bewijzen dat ze goed werk heeft geleverd. In Kortrijk is dat niet anders: het stadsbestuur met Open VLD, N-VA en SP.A aan zet kon vijf jaar lang bouwen aan ‘zijn’ Kortrijk, nu is het tijd om de feestelijke vruchten te plukken.

Openingen

Op de Appel in het Kortrijkse centrum zeg maar Kortrijk Weide wordt nog volop gewerkt aan een nieuw stadsdeel. Het CVO Miras(Centrum voor Volwassenenonderwijs, red.) is al een tijd open, terwijl fuifzaal Depart in september de deuren officieel openzwaaide. Dit jaar staat nog een aantal feestjes op het programma. “We zullen het ecologisch stadspark openen”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Begin dit jaar start ook Hangar K op. Starters, groeiers en gevestigde bedrijven zullen er samenwerken aan de digitalisering van onze economie in de eerste cocreatiehub van West-Vlaanderen.” Tot slot krijgt Kortrijk Weide er eind dit jaar een zwemparadijs bij, waar zowel (top)sporters (in het nieuwe vijftigmeterbad, red.) als recreatieve zwemmers – er zijn glijbanen, een golfslagbad en een stevige wildwaterbaan – aan hun trekken zullen komen.

In maart zullen de nieuwe Broel- en Verzetskaai klaar zijn. De opening is (voorlopig) voorzien op zaterdag 23 maart. De verlaagde Leieboorden krijgen camerabewaking en zullen dit jaar de place to be zijn voor Sinksen 18. De horeca op de Broel- en Verzetskaai zal, in navolging van de Grote Markt, uniforme terrassen krijgen met dezelfde soort parasols en dezelfde verlichting. “Dit wordt sowieso mijn favoriete plekje in onze stad”, glimlachte schepen Axel Weydts (SP.A) eerder.

Het gloednieuwe zwembad wordt de kers op de taart die Kortrijk Weide heet

In de Doorniksestraat opent in april Volksrestaurant Kortrijk, kortweg Vork. “Het volksrestaurant zal er voor iedereen zijn”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Kwetsbare mensen zullen er kunnen eten aan een sociaal tarief. De keuken zal ook dienst doen om mensen op te leiden. In hetzelfde gebouw komen ook een voorschoolse kinderopvang met 53 plaatsen en kantoren van het zorgbedrijf.”

Ook het nieuw politiegebouw aan de Renaat de Rudderlaan moet tegen het najaar van 2018 volledig afgewerkt zijn.
Ook het nieuw politiegebouw aan de Renaat de Rudderlaan moet tegen het najaar van 2018 volledig afgewerkt zijn.© JVGK

Een vierde grote opening staat dit najaar gepland: het politiekantoor Drie Hofsteden in de Renaat de Rudderlaan wordt dan in gebruik genomen. Stelselmatig zullen dan de drie commissariaten in Kortrijk Oude Vestingsstraat, Ter Doenaert en Beverlaai de deuren sluiten.

Ook de realisatie van het Erfgoeddepot op Vier Linden in Heule is het vermelden waard. Niet alleen de gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen zullen er erfgoed kunnen bewaren, Erfgoedbibliotheek Westflandrica (komt van Brugge, red.) en het Kortrijkse stadsarchief trekken er ook naartoe. Op de site zal de Groothandelsmarkt trouwens ingenomen worden door de vuilniswagens van de stad: die moeten weg uit Marke. Waar de Groothandelsmarkt vanaf midden dit jaar zal plaatsvinden, is nog onduidelijk. “Momenteel onderzoeken we twee potentiële sites”, stelt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA).

Tot slot openen de Tinekesfeesten de vernieuwde Heuleplaats – verkeersveiliger, aangenamer, groener én met ruimte voor terrassen – en moet tegen de zomer de heraanleg van de dorpskern in Sente een feit zijn.

Op de site Vier Linden in Heule opent het gigantische Erfgoeddepot de deuren.
Op de site Vier Linden in Heule opent het gigantische Erfgoeddepot de deuren.© JVGK

Verkiezingen

Op zondag 14 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zowat tien maanden voor de stembusgang zijn nog niet alle lijsttrekkers bekend. CD&V en Groen maakten beide een triumviraat bekend – bij de christendemocraten zijn Hannelore Vanhoenacker, Roel Deseyn en Christine Depuydt de trekkers, bij Groen zijn dat David Wemel, Alexandra Gjurova en Matti Vandemaele – terwijl PVDA Jouwe Vanhoutteghem en Vlaams Belang Wouter Vermeersch naar voren schuift. Nieuwkomer Kortrijk Vooruit wil in januari zijn lijsttrekker bekendmaken.

De N-VA van schepen Scherpereel, Open VLD van burgemeester Van Quickenborne en SP.A van OCMW-voorzitter en schepen De Coene blijven stil over hun verkiezingsplannen.
De N-VA van schepen Scherpereel, Open VLD van burgemeester Van Quickenborne en SP.A van OCMW-voorzitter en schepen De Coene blijven stil over hun verkiezingsplannen.© a-BWB

Van de huidige coalitie loste voorlopig niemand al iets. “We komen in het voorjaar naar buiten”, stelde Axel Ronse, voorzitter van N-VA Kortrijk, een tijd geleden. Toch lijkt het erop dat eerste schepen Rudolf Scherpereel net als in 2012 lijsttrekker zal zijn. Bij Open VLD is het afwachten of Vincent Van Quickenborne de eerste plaats invult. Als zetelend burgemeester zou hij dat eigenlijk moeten doen, maar hij is er naar eigen zeggen zelf nog niet uit. SP.A, tot slot, kan met een jonge ploeg naar 14 oktober toewerken. Maar of ook een twintiger/dertiger op één zal staan, is de vraag. Welke rol de nieuwe denktank Turbo Kortrijk wil spelen, moet de komende maanden duidelijk worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier