Verkiezingen 2012: Bruggelingen tevreden, mobiliteit kan beter

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Van alle stedelingen in West-Vlaanderen zijn de Bruggelingen het meest tevreden over hun stad. Als ze al van iets wakker liggen, is het van de mobiliteitsproblematiek. Dat blijkt uit de enquête die in opdracht van Focus-Wtv is afgenomen bij 900 Bruggelingen. De haven van Zeebrugge brengt veel trafiek met zich mee, en de binnenstad inrijden is geen pretje, als de bruggen open staan.

Brugge is een rustige, veilige stad, die niet de problemen van een grootstad kent. Grootste prioriteit voor hun stad is volgens de Bruggelingen een betere mobiliteit. Burgemeester Moenaert: “Er is een probleem met de doorstroming. Het aantal auto’s neemt nog elke dag toe. We kunnen niet blijven baanvakken bijleggen. We werken echt aan een mobiliteitsbeleid. Er zijn een aantal grote ingrepen, nog een drietal kruispunten op de Expressweg bijvoorbeeld, die echt voor soelaas moeten zorgen. En ik geloof daar rotsvast in, maar nog even geduld.”

Slecht signaal

De heraanleg van de expresweg is alleszins een goeie zaak, daar is iedereen ‘t over eens. Maar de binnenstad in- of uitrijden is ook geen sinecure. Frederik Serruys (Unizo): ” ‘t Is ook erg voor ons om te horen dat ondernemers zeggen : ‘Brugge is geen interessante stad voor mij om te ondernemen, omwille van die mobiliteit. Of mensen die uit het centrum wegtrekken, naar de rand, dat is op zich echt geen goed signaal.”

Belangrijkste knelpunt zijn de bruggen, die heel vaak open staan om binnenschepen en plezierboten door te laten. En nog een pijnpunt : de gebrekkige ontsluiting van de haven via de binnenvaart. Nochtans heeft de haven, door z’n ligging aan zee, alle troeven in handen om ook de nieuwste generatie containerschepen te ontvangen. In dat verband zoekt de Vlaamse overheid nog altijd of een verbreding van het Schipdonkkanaal kan.

Bekijk hier de reportage

(EV/BS)

Meer hierover in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier