Verbouwing van de kerk van Poelkapelle verdeelt de gemeenteraad

Dominique Cool (N-VA) gaf gedetailleerd aan hoeveel de verbouwing zou kosten. © pco
Redactie KW

“Stop met deze onzin”, zei Dominique Cool (N-VA) toen het bestek voor de verbouwing van de kerk van Poelkapelle voorlag op de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle. “De factuur zal eindigen met 6 miljoen euro.”

De kerk van Poelkapelle krijgt een multifunctionele invulling. Na de verbouwingen zal naast de liturgische ruimte een deel ingenomen worden door de buitenschoolse kinderopvang, het consultatiebureau van Kind & Gezin en een overdekte buitenruimte. Men raamt de kosten op 2.246.287 euro. De werken worden deels betoelaagd door binnenlands bestuur. Daarnaast voorziet de kerkfabriek een liturgische ruimte en het herstel van de muren voor een vermoedelijke kostprijs van 2.199.028 euro. Deze laatste werken worden voor 30 procent gesubsidieerd door binnenlands bestuur. 70 procent moet betaald worden door de gemeente.

6.000 euro

Dominique Cool heeft zich vanaf de eerste dag vastgebeten in het dossier van de kerk van Poelkapelle. “De verbouwing van de kerk van Poelkapelle zal eindigen op 6 miljoen euro“, rekende hij gedetailleerd voor. Daarnaast vreest N-VA dat het ereloon van de architect zou kunnen verdubbelen.

De fractieleider bekeek het volledige bestek en zag dat ten onrechte merknamen worden gehanteerd en dat het document een typebestek bleek van VSMW (sociale woningbouw). Ook de sprinklerinstallatie is niet actueel. Een zelfde verhaal over de gebruikte technieken die weinig innovatief zijn of niet geschikt voor een BKO. Bovendien voorziet het plan vier niveaus. “Is dergelijk ontwerp verenigbaar met kinderen? Dat betekent dat er minstens acht personeelsleden per shift moeten aanwezig zijn om de veiligheid in het “trappenkot” te garanderen. Wij vinden dat een stierlijke vergissing, waaraan een prijskaartje hangt van 6.000 euro per Poelkapels gezin.”

Het alternatief

“Wat is jullie alternatief?” wierp burgemeester Alain Wyffels Cool voor. “De kerk renoveren moet je sowieso doen. Dus kun je beter je kosten spreiden door andere activiteiten te voorzien. Met ons plan krijgt de school ook ruimte tot uitbreiding en moeten de verenigingen geen anderhalf jaar verhuizen naar Langemark.” De kerk van Poelkapelle wordt de inzet van de verkiezingen. Als de procedure volgens plan verloopt, zou de gunning volgend jaar in de zomer moeten plaatsvinden. Voor de N-VA is dat een ongelooflijke domper voor zij die na oktober het beleid moeten uitmaken.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier