Veel nieuwkomers bij Open VLD Oostende, maar geen Alain Tournoy

Redactie KW

Open VLD doet het bij de gemeenteraadsverkiezingen met een pak nieuwe kandidaten, maar zonder horecaman Alain Tournoy. Ondanks eerdere aankondigingen in de pers werd zijn kandidatuur niet aanvaard.

“Een lijst maken is geen eenvoudige opdracht. Het is als een puzzel. Alle stukjes moeten perfect in elkaar passen. Dit houdt in dat je soms ook mensen teleur moet stellen.”

“Het Uitvoerend Comité besliste om Alain Tournoy niet op te nemen als kandidaat bij de verkiezingen. De berichten in de pers al zou hij de lijst kleuren waren voorbarig”, aldus Open VLD-voorzitter Jean Surmont.

Niet altijd geliefd

Maar Alain Tournoy zelf ziet het anders. “Het gaat over een interne kwestie met één iemand, die net als ik in de horeca actief is”, zegt hij. “Als horecaman heb je voor- en tegenstanders. Je bent niet altijd geliefd. Zeker niet bij andere mensen die ook in de horeca zitten. Ik heb nu eenmaal mijn aanhang. En dat zal er wel mee te maken hebben. Maar ik kan iedereen recht in de ogen kijken.”

“Ik hielp meer dan 20 jaar geleden al mee aan de campagnes van de liberalen. Ik ben een sociale liberaal. Hoe meer je werkt, hoe meer je mag verdienen, is mijn motto. Er is nog een partij met wie ik een gesprek zal hebben. Maar als we er dan niet uit geraken, zal ik het opgeven in de politiek.” Alain Tournoy wil niet bevestigen dat die partij de N-VA is. “Maar er schiet niet veel meer over hé?”

Zeven nieuwkomers

Open VLD kon ook een reeks mensen voorstellen die de liberale rangen op 14 oktober wél zullen vervoegen. Tiny Dewulf (62) stond aan de wieg van Horeca Totaal in Oostende, maar focust nu op mensen die het moeilijk hebben. Ze zet zich sinds 2010 in voor de verdeling van voedselpakketten bij Colsol en richtte de vzw Ecoliers Sans Papiers de Ngaparou op voor kansarme kinderen in Senegal. Ze heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.

Ook uitbater van Het Vispaleis Gianni Cornette stelt zijn kandidatuur. Hij is 24 jaar en verloofd. Een andere ondernemer op de Open VLD-lijst wordt Bert Vanheuverzwijn. De 26-jarige vrijgezel opende dit jaar Bagelsalon Sanseveria, een tweede trendy zaak in zijn thuisstad. Verder is er de heel jonge Paula Rogacheva (17), een bezige bij met Russische roots, die actief is in de leerlingenraad van haar school, voetbalt bij Zandvoorde en dol is op studentenjobs.

Verder is er gepensioneerd criminoloog Luc Ruysschaert (68), die drie namiddagen per week actief is in ontmoetingscentrum De Blomme. Hij is gehuwd en was vroeger actief in de veiligheidssector. Pascale Martin (50), kunsthistorica, leerkracht lager onderwijs en momenteel actief op het kabinet van schepen Kurt Claeys, komt ook op de lijst. Zij heeft een partner en twee tienerzonen. Ze is heel actief in het Willemsfonds en in cultureel Oostende.

Tot slot versterkt voormalig rijkswachter Patrick Van de Mergel de liberale rangen. Hij deed dienst in Brussel, Blankenberge en Oostende en werkte de laatste 14 jaar bij de Scheepvaartpolitie. Hij is vertrouwd met het veiligheidsvraagstuk en de migratieproblematiek. Hij is de partner van Brigitte Verhoest, papa van Jens en Jonas en plus-papa van Louise. (HH)

Veel nieuwkomers bij Open VLD Oostende, maar geen Alain Tournoy