Vande Lanotte betwijfelt of meer jobs de werkloosheid sterk kunnen doen dalen in Oostende

Redactie KW

Johan Vande Lanotte betwijfelt of extra jobcreatie in Oostende de werkloosheid sterk kan doen dalen. Volgens de Oostendse Economieschepen zorgt vooral de samenstelling van de groep werkzoekenden voor de hoge werkloosheidscijfers

Vande Lanotte werd op de Oostendse gemeenteraad geïnterpelleerd over de economische toestand door Steven Nagels (N-VA) en Patrick De Vyt (Vlaams Belang). Nagels bracht de hoge werkloosheids- en kansarmoedecijfers in herinnering, De Vyt dacht bij de aanstelling van Vande Lanotte tot schepen ‘eerder aan een halloweenspook dan aan een kerstcadeau’.

Vande Lanotte reageerde met een omstandige nota, waarin hij erkende dat de werkloosheid in Oostende vandaag hoger ligt dan in Vlaanderen en in de andere centrumsteden. “Maar het aantal jobs per 100 inwoners is gestegen, al blijft het lager dan in andere centrumsteden”, aldus de schepen. “De ambitie moet blijven om het aantal jobs te doen stijgen, al is het betwijfelbaar of dat een grote impact op de werkloosheid zal hebben.”

Volgens Vande Lanotte bestaat de groep werkzoekenden in Oostende veeleer uit 50-plussers dan uit jongeren. Ook het aandeel allochtonen en het hoge percentage kansengroepen valt hem op. Hij wil een en ander nog verder uitzoeken, maar trekt al voorlopige conclusies. “Het lijkt erop dat de meest prioritaire aandacht moet gaan naar het verbeteren van de vaardigheden van de werkzoekenden, zoals talenkennis. Met de VDAB, het Sociaal Huis en het Economisch Huis is afgesproken om een actieplan uit te werken. Maar zonder middelen van de Vlaamse regering en de Europese Commissie wordt het wel erg moeilijk om een degelijk resultaat te bereiken.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier