Vanavond extra gemeenteraad voor eed schepen Kurt Claeys in Oostende

Bart Tommelein (links) liet zich in oktober 2014 al eens vervangen door Kurt Claeys toen hij staatssecretaris werd. Dat moet nog eens worden overgedaan nu Tommelein promoveerde tot Vlaams minister. Daarom wordt donderdag in Oostende een extra gemeenteraadszitting bijeengeroepen. © HH
Redactie KW

Vanavond, donderdag 12 mei, is er om 20.30 uur een extra gemeenteraadszitting om Kurt Claeys opnieuw de eed te laten afleggen als schepen ter vervanging van Bart Tommelein.

Bart Tommelein startte deze legislatuur als eerste schepen, maar is verhinderd sinds hij in oktober 2014 staatssecretaris werd. Hij bleef titelvoerend schepen, maar werd in de praktijk vervangen door Kurt Claeys. Dat blijft zo nu hij vorige week promoveerde tot Vlaams minister, maar volgens de wet kwam aan de vorige verhindering een einde en moest dus een nieuwe voordracht en eedaflegging van een vervanger gebeuren.

“Dat moest zo snel mogelijk in het kader van goed bestuur”, vindt Bart Tommelein. “Kurt Claeys is sinds 2 mei niet meer in functie. Als hij tot de volgende zitting op 23 mei moet wachten om de eed af te leggen, kan hij 21 dagen niets doen als schepen. Geen handtekening plaatsen, geen vergadering bijwonen… Hij wordt nu vervangen door het raadslid met de hoogste anciënniteit, Yves Miroir, maar die heeft de bevoegdheden niet. Ik wil zo snel mogelijk weer opgevolgd worden, zodat de schepen zijn werk kan doen.”

“Onverantwoord”

Bart Tommelein, ook gemeenteraadsvoorzitter, riep dus een extra gemeenteraadszitting samen op donderdag 12 mei om de eedaflegging te laten plaatsvinden. Maar die beslissing vond geen genade in de ogen van de oppositie. “Bart Tommelein kondigde aan zijn zitpenning weg te schenken aan Kom op tegen Kanker. Niets belet hem om een donatie te doen aan een goed doel, maar waarom moet dat met geld van de Oostendse belastingbetaler?”, vraagt fractieleider Wouter De Vriendt zich af. “Onze fractie zal geen enkele zitpenning ontvangen. Dat is technisch perfect mogelijk. De meerderheid zou beter ook verzaken aan de zitpenning.”

Eenzelfde geluid bij N-VA. “Wij vinden het onverantwoord dat een stoelendans bij open VLD de stad geld moet kosten en roepen alle raadsleden op om geen presentiegeld te vragen voor de extra zitting“, aldus fractieleider Björn Anseeuw. “Er is niets fout aan goede doelen steunen, maar je doet dat beter met je eigen geld.”

“politieke spelletjes”

“Ik liet het nagaan en raadsleden kunnen inderdaad hun zitpenning weigeren“, reageert Bart Tommelein. “Wat ikzelf dan ook zal doen. Ik verwacht dat de meeste raadsleden hun presentiegeld niet zullen laten uitbetalen, maar verplicht niemand om het te weigeren. Politieke spelletjes hoeven hier niet. Ik wil gewoon dat mijn vervanger zo snel mogelijk zijn dossiers weer kan behartigen en er zo snel mogelijk een einde komt aan het SP.A-overwicht in het college. Ik zal een Open VLD’er toch geen drie weken laten vervangen door een SP.A’er? De kans is groot dat de meerderheid niet in aantal is, want deze zitting is pas laat vastgelegd. Maar ik hoop dat de oppositie de eedaflegging niet zal blokkeren.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier