Live Vanaf 18.30 uur: Dolores David legt tijdens gemeenteraad eed af als schepen van Brugge

27/06/17 om 15:51 - Bijgewerkt om 21:21

De gemeenteraad van Brugge komt vanavond voor de laatste keer voor de zomervakantie bij elkaar. Op de agenda staat onder meer de bouw van een multifunctioneel complex in de Xaverianenstraat, de aanleg van een kunstgrasveld op het Tempelhof en de eed van Dolores David (SP.A) als nieuwe schepen.

Vanaf 18.30 uur: Dolores David legt tijdens gemeenteraad eed af als schepen van Brugge

© GF

 • Stefan Vankerkhoven

  Kosten voor verblijfsvergunningen

  De Brugse gemeenteraad zit er bijna op. Als laatste interpellatie stelt Arnold Bruynooghe (VB) voor om een retributiereglement in te voeren op het afleveren van een verblijfsvergunning : "Het bedrag dat vreemdelingen moeten betalen voor het afleveren van zo'n kaart is veel lager dan de adminsitratieve kosten.

 • Stefan Vankerkhoven

  Uitbreiding Genencor

  26 buurtbewoners hebben bezwaar geüit tegen de uitbreidingsplannen van Genecor nabij de Dampoort. Marleen Ryelandt (Groen) vraagt zich af welk advies de stad Brugge wil geven aan het provinciebestuur.

  Volgens schepen Mieke Hoste (SP.a) kan de stad geen standpunt innemen, zolang zij niet weet wat de uitbreidingsplannen inhouden.

 • Stefan Vankerkhoven

  Onderbenutte randparkings

  Sammy Roelant (Brugse Vrijen) pleit voor een betere benutting van de randparkings : "Zeker Steenbrugge wordt onvoldoende gebruikt. Er zijn maatregelen nodig om het gebruik van die parkings aan te moedigen.

  Guy Rogissart (CD&V) vindt dat de stad zelf en shuttlebus moet inleggen, als De Lijn het niet wil doen. qua randparkings is er in het noorden van het ei een groot probleem : waarom het trapveld aan het zuidervaartje hiervoor niet gebruiken ? Ook in de Waggelwaterstraat zijn er mogelijkheden, net als de ruimte achter het politiehuis."

  Ook Marleen Ryelandt (Groen) bepleit een beter systeem van park&ride, metr meer fietskluizen en shuttlebusjes.

  Renaat Landuyt (SP.a) juicht al die ideeën toe die het parkeerplan losweekt : "Alle ideeën worden verzameld en geëvalueerd. Enkel met gratis busvervoer kan de verre randparking in Steenbrugge succesvol zijn. Gezien de onderhandelingen met De Lijn weinig opleveren, zullen wij als stad zelf initiatief nemen voor een shuttledienst."

 • Stefan Vankerkhoven

  Te warm voor politie : mietjes ?

  Jasper Pillen (Open VLD) hekelt dat het politiekantoor van Assebroek omwille van de hitte tijdelijk gesloten is : "Er werd al lang geklaagd over de gebrekkige temperatuurregeling. Het is erg dat dit is in een nieux gebouw en dat nooit gereageerd werd op de al eerder geüite klachten. Het resultaat is dat onze agenten op de sociale media beschimpt werden als mietjes. Wanneer wordt het problem opgelost en krijgt Daverlo een deftige installatie ?"

  Hugo De Bondt (N-VA) zegt dat hij al in mei 2014 gewaarschuwd heeft voor de problemedn : "Toen al werd gezegd dat een studiebureau het zou onderzoeken. Zijn ze nog altijd aan het studeren ?"

  Volgens schepen Hilde Decleer (CD&V) is de zonnewering onvoldoende en het ventilatiesysteem niet krachtig genoeg : "De uitvoering een beter systeem is voro binnenkort. De aannemer zal tijens het bouwverlof doorwerken."

 • Stefan Vankerkhoven

  Pop up op dakterras concertgebouw

  Mercedes Van Volcem (OPen VLD) betreurt dat het dakterras van het Concertgebouw onvoldoende toegankelijk is voor de Bruggelingen : "Waarom gen URB EGG II op het dak van het Concertgebouw ? Een Pop up boven op Brugges muziektempel, zo krijgen jongeren een leuke avond met prachtig zicht."

  Ann Soete (N-VA) wijst erop dat vanaf volgend seizoen het Concertgebouw en zijn terras vaak toegankelijk zullen zijn voor de Bruggelingen.

  Burgmeester Renaat Landuyt (SP.a) vult an dat er vanaf 17 september een Concertgebouw circuit is : een wandeling doorheen deze muziektempel : "Op zondagvoormiddag mogen Bruggelingen er gratis in, ik zou dat graag uitgebreid zien. Per slot van rekenign betaalt de Bruggelign via de satdskas mee an het Concertgebouw."

 • Stefan Vankerkhoven

  Dakisolatie

  Mercedes Van Volcem (Open VLD) merkt op dat er veel te weinig dak van huiizen in de Brugse binnenstgad geïsoleerd zijn : "De stad moet dit aanmoedigen via een gewijzigd premiesysteem."

  Volgens energieschepen Pablo Annys (SP.a) zijn er in het kader van het Klimaatplan meerdere acties voorzien.

 • Olivier Neese

  Klanten ronselen op de Markt

  Geert Van Tieghem (N-VA) laakt dat twee horecazaken op de Brugse Markt klanten ronselen, wat niet mag volgens de politieverordening. "Dit schaadt de reputatie van de stad. Er werden twee boetes uitgeschreven, die bedragen 130 euro. Bij herhaling kan de boete oplopen tot 200 euro. Dat schrikt niet af. Wil de stad de GAS-boetes verhogen?" Hij vraagt ook om de controles te verhogen.

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Bij iedere seizoensstart is er - helaas - een zenuwachtigheid tussen de verschillende horecazaken. In de beginjaren was het ronselen zeer duidelijk, waarbij de klanten zelfs binnengetrokken werden. Nu is dat subtieler en worden de klanten vriendelijk aangesproken. Een gerechtsdeurwaarder voert nu anoniem controles uit. Die stalt telkens stil. De hoogte van het bedrag is geen probleem, wel de manier om de feiten vast te stellen. Dit bestuur heeft de optie genomen om niet te zwaaien met boetes, in tegenstelling tot wat N-VA in Antwerpen wél doet. Ook toeristen hebben daar geen boodschap aan."

 • Olivier Neese

  European Disability Card

  Hugo De Bondt (N-VA) pleit voor de invoering van de European Disability Card in Brugge. "Mensen met een niet meteen zichtbare handicap kunnen dan zonder discussies aan loketten genieten van hun voordelen."

 • Olivier Neese

  Tijd voor interpellaties

  Binnen de 75 minuten werden de 32 punten van de algemene agenda afgewerkt. Het is tijd voor de negen interpellaties.

 • Olivier Neese

  Dolores wordt op 1 augustus schepen

  Raadslid Dolores David legt haar eed als schepen af. Vanaf 1 augustus 2017 vervangt ze Annick Lambrecht, die verhinderd is door haar taak als federaal parlementslid.

 • Olivier Neese

  Onkruid zal ook op zaterdag bestreden worden

  Om met speciale teams doelgericht het ontkruid op voet- en fietspaden te kunnen bestrijden, worden de uurroosters van het stadsprsoneel van april tot en met oktober aangepast. Het personeel zal ook de zaterdag moeten werken. "De 38-urenweek blijft behouden, de mensen zullen vijf dagen per week blijven werken", aldus schepen Minou Esquenet.

 • Olivier Neese

  Geen fans van kunstgrasvelden

  "Het voetbalveld nummer 1 in sportpark Tempelhof wordt intensief gebruikt", zegt schepen Philip Pierins. "Om het steeds bespeelbaar te houden is het aangewezen het veld te vervangen door een Fifa Quality gekeurd kunstgrasveld. Er worden ook ballenvangers in panelenhekwerk voorzien." Kostprijs: 500.000 euro.

  Sammy Roelant (onafhankelijk) heeft vragen over de milievriendelijkheid, de veiligheid voor de spelers en de kostprijs. "Ik vind het geen goede keuze om te kiezen voor kunstgrasvelden. Ik zou blijven kiezen voor écht gras." Hij en Groen stemmen tegen.

 • Olivier Neese

  Stad maakt 1 miljoen euro vrij voor herstel voetpaden

  De stad maakt 1 miljoen euro vrij voor het herstel van voetpaden en parkeerstroken in diverse straten over het hele grondgebied. Een exacte planning wordt opgemaakt in samenspraak met de nutsmaatschappijen.

 • Olivier Neese

  Complex Xaverianen kost 16 miljoen euro

  In de Xaverianenstraat Sint-Michiels. komt een multifunctioneel complex. "Het gebouw is zeer compact, goed geïsoleerd en omvat heel wat technieken met oog op lage energiekost", zegt schepen Hilde Decleer. "Er komt een groendak en zonnepanelen en er is ook veel aandacht besteed aan de akoestiek. Er komt onder meer een afzonderlijke danszaal en gevechtssportzaal, een polyvalente ruimte voor verenigingen, een repititieruimte en een tribune in de sportzaal." Raming van de kosten: 16 miljoen euro. Vives draagt bij 600.000 euro bij.

  Paul Desender (N-VA) vraagt een permanente verwijzing naar het verleden, met name de Xaverianen. "Dat kan in de naamgeving van het gebouw of door er een gedenkplaat te zetten."

 • Olivier Neese

  Applaus voor schepen Vandevoorde

  Na de laatste puntjes van schepen Frank Vandevoorde bedankt burgemeester Renaat Landuyt hem voor zijn jarenlange inzet. Straks volgt Pablo Annys hem als schepen van Onderwijs op. De volledige gemeenteraad bedankt hem met een lang applaus. "Iedereen mag gratis op consultatie", grapt burgemeester Renaat Landuyt.

 • Olivier Neese

  Discussie over mandaten

  Bij puntjes over samenstellingen van raden van bestuur ontstaat een bitse discussie. De oppositie vraagt een volledige lijst en transparantie. "Enkele maanden geleden hebben we eenparig beslist dat dit niet nodig was, dit is meedrijven op de waan van de dag", vindt oud-voorzitter André Van Nieuwkerke. Schepen Laloo zal de lijst bezorgen.

 • Olivier Neese

  Stad verkoopt grond

  De stad verkoopt een perceel grond van 108 m² langs de Pathoekeweg, ter hoogte van het huisnummer 114, aan P&C-INVES. Die is al eigenaar van het achterliggend aanpalend perceel. Schattingsprijs: 5.700 euro.

 • Olivier Neese

  Kosteloze verwervingen

  De stad verwerft kosteloos gronden en infrastructuurwerken in de verkaveling Emile Bethuynelaan en de verkaveling Vijverhof in Sint-Michiels. Die gronden worden openbaar terrein.

 • Olivier Neese

  Perceeltjes te koop

  Het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust (MDK) verkoopt, op vraag van de stad Brugge, drie perceeltjes (totale oppervlakte van 1.432 m²) ter hoogte van de Heiststraat en Polderweg voor de prijs van 7.160 euro. De grond is dienstig voor de doorvoer van regenwater maar kan ook gebruikt worden voor verdere groenaanleg.

 • Olivier Neese

  Circus langs de Damse Vaart-Zuid

  vzw Woesh krijgt een investeringssubsidie van 196.000 euro. Daarmee zal een gebouw langs de Damse Vaart-Zuid aangekocht worden, die vervolgens dienst zal doen als circusatelier.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!