Unizo Lo-Reninge wil meer bedrijfsgronden en zwaar verkeer uit het centrum

Unizo-voorzitter Pascal Hendriks stelt zijn prioriteitenlijst voor aan het gemeentebestuur van Lo-Reninge. © MVO
Redactie KW

Unizo heeft haar eisenbundel voorgelegd aan de politieke partijen in de hoop dat die daar iets mee doen voor en na de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Lokaal Unizo-voorzitter Pascal Hendriks stelde de wensen van zijn vereniging voor. “Alles begint met een klimaatvriendelijke ruimtelijke ordening. Er is hier nog altijd een tekort aan bedrijfsgronden in de ambachtelijke zone. Op dat vlak moet de gemeente elke opportuniteit aangrijpen met het oog op bedrijvige kernen, van oudsher het socio-economische en culturele hart van onze steden en gemeenten. Bedrijvigheid in de kern bestaat uit zichtbare privé- en overheidsdiensten, kantoren, co-workingplekken voor freelancers, ondernemers in de creatieve economie en ambachtelijke ateliers. Kiezen voor bedrijvige kernen is ook kiezen voor winkelkerngebieden en winkelarme gebieden, en voor productiebedrijven op een apart bedrijventerrein.

De kilometerheffing moet ofwel overal toegepast worden ofwel nergens

“Sedert de N8 een tolweg werd, hebben we veel last van sluipverkeer. De gemeente moet blijvend druk uitoefenen op deze maatregel. De kilometerheffing moet ofwel overal toegepast worden of anders nergens. Het zwaar verkeer moet naar de N8 geleid worden via een systeem van nummerplaatherkenning met eventuele boetes. Wat het Traject Ieper-Veurne betreft, is er een aanzet tot een oplossing gegeven, maar een doortrekking van de A19 lijkt ons nog altijd de beste oplossing.”

“Er zijn onvoldoende oplaadpalen voor elektrische wagens en fietsen. Het zou een pluspunt zijn voor ons toerisme om extra laadpunten en ook meer fietsenrekken te plaatsen in de buurt van horecazaken. De gemeente kan de horecaondernemers stimuleren met bijvoorbeeld een gesubsidieerde ‘do-it-yourself’.”

“Het uitgeven van fietsroutes en wandelroutes is heel positief voor onze gemeente, maar het onderhoud van die routes is dan wel cruciaal voor het succes en ons imago. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van het openbaar domein, dat laat soms te wensen over: onkruid tussen de klinkers, rondslingerend afval… Daar is dus een belangrijke taak voor het gemeentebestuur weggelegd.”

“Om Lo-Reninge aantrekkelijker te maken, moet de gemeente nieuwkomers stimuleren en ondersteunen om er te wonen en te werken. Door startende dienstenbedrijven een starterspremie te geven, kunnen weggevallen diensten zoals kinderopvang, dokters, tandartsen… opnieuw worden ingevuld.”

“Dankzij de digitalisering met onder meer online aanspreekpunten en beschikbare informatie verloopt de samenwerking tussen burger en beleid een stuk makkelijker, transparanter en efficiënter. Het scala aan inspraak-, samenspraak- en co-creatiemogelijkheden is veel ruimer geworden.”

“Een eventuele nakende fusie ligt gevoelig bij de ondernemers, er heerst verdeeldheid. Wil of kan een plattelandsgemeente fusioneren met een stad? Daarin moeten de politieke partijen een duidelijk standpunt innemen.”

(MVO – foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier