Unizo-kopman als wit konijn van Kortrijk Vooruit

We herkennen vooraan v.l.n.r. Steven Caulier, Dominique Vanbossele en Dirk Dupont. Achteraan v.l.n.r. Marniek De Bruyne, Catherine Waelkens en Geo Verstichel. © JVGK
Axel Vandenheede

Dirk Dupont is de lijsttrekker voor Kortrijk Vooruit. Daarmee verrast de partij van voorzitter Geo Verstichel vriend en vooral vijand: de Bellegemnaar stelde zich in 2012 nog verkiesbaar voor Open VLD. “Ik kijk niet naar het verleden, maar naar de toekomst”, aldus Dirk. “Met Vooruit wil ik Kortrijk én de deelgemeenten vooruithelpen.”

Kortrijk Vooruit had een spreekwoordelijk wit konijn als lijsttrekker beloofd en heeft woord gehouden: met Dirk Dupont haalde het een sterk en gedreven persoon binnen. “Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost“, stelt voorzitter Geo Verstichel. “Maar uiteindelijk heeft Dirk toegezegd.”

“Enkel nadat mijn vrouw Bernise haar fiat gaf”, vervolgt Dirk, die vandaag 64 jaar wordt. “Zonder haar steun had ik het niet gedaan. Ook mijn twee dochters staan trouwens achter deze stap. De filosofie van Kortrijk Vooruit spreekt me enorm aan. Geen zuil, geen kleur, de burger centraal zetten… De traditionele partijen worden te vaak vanuit Brussel aangestuurd, bij het onafhankelijke Kortrijk Vooruit is dat niet het geval. Ook heel belangrijk is de focus op de Kortrijkse deelgemeenten. Ik woon zelf in Bellegem. De zeven deelgemeenten willen we veel meer in de kijker zetten.”

Geen verborgen agenda

Opvallend is dat Dirk in 2012 op de Open VLD-lijst stond: hij behaalde toen 666 voorkeurstemmen. “Kort nadien besloot ik me niet meer politiek te engageren. Als iets niet marcheert, neem ik afscheid. Toen ik voorzitter werd van Unizo Kortrijk, een functie die ik nu neerleg, heb ik de Kortrijkse politiek helemaal links laten liggen.”

Dirk Dupont
Dirk Dupont© JVGK

Maar gedegouteerd ben ik niet, anders had ik me niet bij Kortrijk Vooruit aangesloten. Ik kijk niet naar het verleden, maar naar de toekomst. Samen met mijn partijgenoten wil ik Kortrijk vooruithelpen. We zullen positief zijn. En open. Aan verborgen agenda’s heb ik een hekel.”

Als kopvrouw speelt Kortrijk Vooruit Dominique Vanbossele (57) uit. Zij is de vrouw van Geo Verstichel en werkt als bediende. Ze zetelt sinds 2013 in de Kortrijkse OCMW-raad. “Ik heb mijn lidmaatschap bij N-VA opgezegd”, vertelt Dominique. “Ik zal de rest van het jaar als onafhankelijke zetelen.”

Dominique Vanbossele
Dominique Vanbossele© JVGK

“Ik maak deze overstap omdat ik de afgelopen vijf jaar op weinig tot geen ondersteuning kon rekenen van N-VA. Daarbij wil ik benadrukken dat ik altijd loyaal ben gebleven ten opzichte van zowel deze partij als de andere meerderheidspartijen.”

Mobiliteitsprobleem

Dominique focust zich vooral op sociale thema’s. “De ervaring die ik de voorbije jaren opdeed in de OCMW-raad wil ik nu gebruiken. Zo lijkt een analyse van de gesubsidieerde organisaties en initiatieven me opportuun. De eventuele vrijgekomen middelen moeten we anders en beter benutten.”

Nummer drie is Steven Caulier, 44 en bediende bij de Belgische auteursrechtenmaatschappij. Hij wil de mobiliteit in Kortrijk onder de loep nemen. “Ik woon in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en krijg dagelijks met die verkeerssituatie te maken. Ik sla graag een praatje en zo hoor ik dat ik niet de enige ben met deze verzuchting: handelaars, medebewoners… Het kan op dat vlak beter.”

Steven Caulier
Steven Caulier© JVGK

“Het stadsbestuur zet bijvoorbeeld fors in op fietsen. Een goede zaak, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de fietsers veilig rond kunnen rijden. Dat is een probleem. Niet zozeer door de wagens, maar wel door de vele bussen die zich een weg banen door het centrum. Sommige bussen hoeven trouwens niet eens door de binnenstad te rijden.”

Behalve de top drie is ook de lijstduwer bekend: Catherine Waelkens. “Die plaats is een bewuste keuze”, zegt ze. “Ik wil vooral technische ondersteuning bieden op het vlak van financiën. Als ex-schepen en gemeenteraadslid bouwde ik bijna zes jaar expertise op en die zal ik ten dienste stellen van Kortrijk Vooruit.”

Ritssysteem

Catherine zal niet op plaats 41 staan, maar wel op plaats 40. “Dat komt omdat we een ritssysteem toepassen”, besluit ondervoorzitter Marniek De Bruyne. “Mannen op de onpare nummers, vrouwen op de pare. We hopen dat de anderen ons voorbeeld volgen, zodat er meer vrouwen in de gemeenteraad zetelen. En zeker in het schepencollege.”

Kantoor op… verlaagde Broelkaai

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is het voor een partij belangrijk om een goede uitvalsbasis te hebben.

Het liefst natuurlijk op een trekpleister in de stad. Kortrijk Vooruit heeft die boodschap maar al te goed begrepen. “De verlaagde Leieboorden zullen de komende maanden dé plaats zijn in deze stad”, aldus voorzitter Geo Verstichel. “Op een bepaald moment viel ons oog op Broelkaai 1, dat te huur stond. We hebben niet geaarzeld en meteen contact opgenomen met de eigenaar.”

“We zijn heel tevreden dat we daar terechtkunnen”, pikt ondervoorzitter Marniek De Bruyne in. “Een leuke locatie op een mooi en pas aangelegd plein, meer kunnen we niet wensen.”

Kortrijk Vooruit zal elke zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur zijn kantoor openen. Wie vragen heeft of een babbeltje wil maken, is welkom.

Unizo-kopman als wit konijn van Kortrijk Vooruit