Uitspraak minister Homans kan Middelkerke niet verzoenen

© BELGA
Redactie KW

Vlaams minister Liesbeth Homans heeft de klacht behandeld die werd ingediend door de gezamenlijke minderheidsfracties in verband met de wijzigingen aan de vragenprocedure van de gemeenteraad. Maar zowel meerderheid als oppositie zien hun gelijk in het oordeel van de minister.

De meerderheidspartijen, Open VLD en CD&V, hadden het huishoudelijk reglement aangepast op 14 april: ieder raadslid op een gemeenteraad mag voortaan vier mondelinge vragen stellen met een maximum van tien vragen per fractie. Het is wel zo dat de vragen 48 uur voor de zitting schriftelijk moeten ingediend worden. De meerderheid liet weten dat dit nodig was om het schepencollege de kans te geven een gedegen antwoord te formuleren.

Dit was niet naar de zin van de oppositie, die klacht indiende bij de bevoegde minister Liesbeth Homans (N-VA). Die keurde het principe van vier vragen per persoon, tien per fractie, 48 uur op voorhand in te dienen goed. Maar een reeks andere bepalingen dan weer niet, zoals de bepaling waarbij de voorzitter van de gemeenteraad of een aangestelde de vraag zou mogen voorlezen. Volgens de minister moet het zo zijn dat enkel het betreffende lid van de gemeenteraad zijn vraag mag voorlezen. De minister stelde ook nog dat enkel de gemeenteraad of het schepencollege – en niet de voorzitter van de gemeenteraad – de vraag al dan niet ontvankelijk mag verklaren op basis van de inhoudelijke aspecten.

Onenigheid blijft

De voorzitter van de gemeenteraad, Michel Landuyt (Open VLD), stelt “wij zijn tevreden met het antwoord van de minister, want sommige dossiers zijn complex en een goed voorbereide vraag verdient dan ook een goed voorbereid antwoord.”

Maar oppositieraadslid Jean-Marie Dedecker zegt dat de meerderheid maar heel beperkt gelijk gekregen heeft en op de meeste punten wordt teruggefloten. “In een acht paginalange nota van het Agentschap Binnenlands Bestuur maakt de minister brandhout van het gewijzigd huishoudelijk reglement van de gemeente Middelkerke. Enkel het stellen van maximum vier vragen per persoon en tien per fractie 48 uur op voorhand blijft gehandhaafd, al de rest werd geschrapt. Een bloemlezing: de willekeur van de gemeenteraadsvoorzitter om vragen te weigeren werd verworpen. Het dictaat van de voorzitter om op basis van de inhoud een vraag te weigeren werd verworpen. De absurde eis dat de voorzitter willekeurig mag beslissen dat iemand anders dan de vraagsteller de vraag mag voorlezen werd verworpen. Het feit dat de voorzitter de vraag kan weigeren op basis van de formulering, werd verworpen…”

(PBM/HH – foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier