“Twee euro voor boekvervoer? Pure discriminatie van de deelgemeenten”

CD&V-raadslid Filip Santy vindt het niet kunnen dat leden van de bibliotheek twee euro moeten betalen om een boek te laten overkomen. "Er rijden dagelijks stadsdiensten genoeg rond die een boek kunnen meenemen." © EDB
Axel Vandenheede

Een Kortrijkzaan die een boek wil lezen dat niet in zijn eigen deelbibliotheek staat, kan het vanaf nu laten overbrengen. Maar daarbij wordt wel een kost van 2 euro aangerekend. “Onbegrijpelijk”, stelt Filip Santy namens CD&V. “Niet meer dan normaal”, aldus schepen An Vandersteene.

Groot-Kortrijk telt één centrale bibliotheek in de Leiestraat en negen bibliotheekfilialen. Elk boek kan niet overal zomaar ontleend worden en daar wil het stadsbestuur naar eigen zeggen iets aan doen. “Iemand die een boek wil ontlenen dat niet in zijn of haar eigen bibliotheekfiliaal aanwezig is, kan vanaf nu het boek laten overbrengen”, aldus schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA). “Maar daaraan is wel een kostprijs van 2 euro verbonden. Het boek moet van de ene plaats naar de andere worden gebracht en dat kost geld.”

Nieuwe belasting

Onbegrijpelijk, vinden de oppositiepartijen CD&V en Groen. Filip Santy: “Dit is gewoon een nieuwe belasting, waarbij zelfs de gelijke behandeling van de Kortrijkzaan in het gedrang komt. Want iemand van bijvoorbeeld Kooigem betaalt via de gemeentebelastingen al voor de bibliotheek en de buurtfilialen. Die persoon zal dan nog eens extra moeten betalen om een boek uit het centrum te laten overkomen.”

Wat is de volgende stap in die redenering van het stadsbestuur? Zal iemand die afgelegen woont straks meer belasting moeten betalen voor huisvuilophaling? Want de ophaaldiensten zullen extra kilometers moeten rijden. Of zal iemand die in een Leietoren gaat wonen meer moeten betalen voor een grotere brandweerladder?”

“Kortrijk blijft achter op het vlak van vernieuwing van de bibliotheek” – Carol Vanhoutte, hoofdbibliothecaris

Carol Vanhoutte, directeur van de bibliotheek, sust. “Vroeger kon de Kortrijkzaan niet vragen om een boek te laten overbrengen van het ene filiaal naar het andere. Iemand anders moest er maar om gaan. Nu is dat dus anders, er wordt een extra service naar onze leden toe geboden. Dat daar een prijs tegenover staat, is normaal: het boek moet vervoerd worden. Trouwens, veel dergelijke vragen krijgen wij niet.”

Schepen Ann Vandensteene verdedigt zich:
Schepen Ann Vandensteene verdedigt zich: “Het boek moet van de ene naar de andere plaats gebracht worden en dat kost nu eenmaal geld.”© JVGK

“Het bedrag van twee euro is bovendien al ingeburgerd: wie een boek wil dat in de bibliotheek van bijvoorbeeld Wevelgem of Antwerpen staat, betaalde al 2 euro. Die lijn wordt nu doorgetrokken naar Kortrijk. Ik wil ook meegeven dat de buurtbibliotheken in eerste instantie gericht zijn tot de schoolgaande jeugd en de senioren.”

Openingsuren

Filip Santy gaat daar niet mee akkoord. “Er zijn genoeg stadsdiensten die dagelijks rondrijden in Groot-Kortrijk. Wat maakt het voor hen uit dat ze af en toe eens een boek meenemen en in een andere bibliotheekfiliaal afgeven?”

“Dit is een nieuwe belasting, waarbij de gelijke behandeling van de Kortrijkzaan in het gedrang komt” – Filip Santy (CD&V)

De oppositie blijft ondanks de uitleg van oordeel dat de inwoners buiten het centrum van de stad gediscrimineerd worden. In september vorig jaar was dat ook al het geval toen bekendraakte dat de openingsuren van de filialen werden ingekrimpt. Ook al gaf schepen van Cultuur An Vandersteene toen de uitleg dat dit meer dan gegrond was. “We hebben gekeken naar de openingsuren en het aantal bezoekers”, stelde ze dan.

Toekomstvisie

Intussen blijft het ook wachten op een toekomstvisie voor de hoofdbibliotheek. CD&V-raadslid Christine Depuydt kan het intussen niet meer aanzien. “Vorig jaar stelde ik al tot twee keer toe de vraag of al duidelijk was wat er met de hoofdbibliotheek zou gebeuren, maar tot nu toe is er nog geen antwoord. Terwijl het gebouw in de Leieistraat al versleten is.”

Volgens CD&V-raadslid Christine Depuydt ontbreekt elke visie op de huidige gebouwen van de Kortrijkse bibliotheek.
Volgens CD&V-raadslid Christine Depuydt ontbreekt elke visie op de huidige gebouwen van de Kortrijkse bibliotheek.© JVGK

“Ik blijf het herhalen: wij hebben geen nieuwe bib in het Plan Nieuw Kortrijk ingeschreven“, reageert de cultuurschepen. “We hechten wel veel belang aan een goede bib. We werken nog altijd aan een conceptnota, die dan kan vertaald worden in een bouwprogramma. Met Zuidwest wordt ook een onderzoek gedaan naar de werking van de bibliotheek in de hele regio. Het zal aan de volgende bestuursploeg zijn om daarover een beslissing te nemen.”

Christine Depuydt vindt dit flauwekul. “Kortrijk moet een trekker zijn, maar de regio zal nu een visie ontwikkelen. Dit ontgoochelt mij.” Ook hoofdbibliothecaris Carol Vanhoutte is die mening toegedaan. “In de omringende steden en gemeenten wordt geïnvesteerd in nieuwe bibliotheken. Kortrijk blijft in dat opzicht wel een beetje achter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier