Twaalf nieuwe gezichten op Torhoutse CD&V-verkiezingslijst

De bijna voltallige Torhoutse CD&V-kandidatengroep voor de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen Matijs Gevaert (examens) en een nog niet bevestigde kandidate ontbreken. © Foto JS
Johan Sabbe

Als eerste Torhoutse partij heeft CD&V zondag haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober voorgesteld. Er staan twaalf nieuwe gezichten op, waarvan nog één jonge vrouwelijke kandidaat niet heeft toegezegd.

Dat de lijst getrokken wordt door het duo Hilde Crevits (op kop) en Kristof Audenaert (tweede) was al bekend. Eerstgenoemde is titelvoerende burgemeester van Torhout en laatstgenoemde waarnemende. De lijstduwer is gedeputeerde Bart Naeyaert, die tegelijkertijd kopman van CD&V wordt voor de provincieraadsverkiezingen.

Bijna alle mandatarissen zijn opnieuw verkiesbaar

Er werd nog geen rangorde van de lijst bekendgemaakt, maar sowieso zullen de meeste huidige schepenen een plaats in de voorste gelederen bekleden, al zou naar verluidt onder andere schepen Hans Blomme zich met een positie achteraan tevredenstellen.

Zonder twijfel zal ook Dirk Dauwe in de eerste helft van de lijst terug te vinden zijn. Hij is arts-specialist in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis en een van de meest opvallende nieuwkomers. De straks 55-jarige orthopedische chirurg speelt momenteel een rol van betekenis in het streven om de fusieoperatie tussen het AZ Sint-Rembert en het AZ Delta uit Roeselare in de juiste plooi te doen vallen.

Van de huidige CD&V-gemeenteraadsleden zijn enkel ereburgemeester en voorzitter van de gemeenteraad Norbert De Cuyper (zoals al geruime tijd aangekondigd) en Tom Vanhoutte niet meer verkiesbaar. Zijn wel weer present: het burgemeestersduo Hilde Crevits en Kristof Audenaert, gedeputeerde Bart Naeyaert, de schepenen Lieselotte Denolf, Eddy De Ketelaere, Elsie Desmet, Hans Blomme, Rita Dewulf, Joost Cuvelier en Annick Vanderspurt, de ‘gewone’ gemeenteraadsleden Mieke Verduyn, Pieter Billiet en Laurie Bogaert en de OCMW-raadsleden Delphine Levrouw en Martine Kerkhove.

Van zelfstandige ondernemer tot juriste

En dan de twaalf nieuwkomers, waarvan er al elf bevestigd hebben. “We hebben hen gevonden na een uitgelezen zoektocht langs de verschillende wijken, de twee geslachten, diverse beroepen en uiteenlopende leeftijden,” aldus Hilde Crevits. “We zijn blij dat ze enthousiast ja hebben gezegd. Er bestaat geen mooiere plaats voor maatschappelijk engagement dan de politiek. Wie vindt dat het na jaren van CD&V-hegemonie in Torhout tijd is voor een ander bestuur vergist zich. Want ten eerste behouden we alles dat goed is en ten tweede zorgen we zélf voor de nodige vernieuwing.”

De elf al bekende nieuwkomers op de lijst zijn – in alfabetische volgorde – Johan Bostoen (zelfstandige ondernemer), Elke Casier (advocate), Sebastiaan Cordie (studiemeester-opvoeder aan de Middenschool Sint-Rembert én voetballer bij KM Torhout), Dirk Dauwe (orthopedische chirurg), Dries Debruyne (Vlaamse facilitator Interreg), Kristoff Demoor (operator verbrandingsoven Brugge), Matijs Gevaert (student biowetenschappen – was afwezig door examens), Joke Swyngedouw (onderwijzeres BLO-school De Torretjes), Rik Vancouillie (kerkbediende in Wijnendale), Nico Vanhooren (vrachtwagenchauffeur) en Sandy Vanparijs (juriste in het provinciebestuur).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier