“Trump heeft zijn loon geweigerd”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Marie Cloet ruilde 30 jaar geleden Oostrozebeke in voor Atlanta.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Marie verhuisde 30 jaar geleden met haar man en twee zonen naar de Verenigde Staten. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in reizen”, legt ze uit. “We hebben in de VS een familiebedrijf uitgebouwd in de vastgoedsector. Ik heb vastgoed gestudeerd aan de Georgia Institute of Real Estate.”

“Tot nu toe is nog niets veranderd in mijn leven sinds president Trump verkozen is, hij is pas aan het bewind en ik wacht vol ongeduld af. Misschien wordt hij wel ‘A Great President’. Ik word als Belg ook heus niet anders behandeld, alles loopt gewoon verder en dat geldt ook voor de andere buitenlanders. Amerikanen zijn nu eenmaal heel verdraagzaam en vredelievend.”

Burgervader

“Trump is een president die niet stamt uit het politiek establishment, hij is een zakenman en moet niet de ambitie hebben om als president een mooi inkomen te hebben, hij heeft zijn loon trouwens geweigerd. Hij wil de burgervader van de Amerikanen zijn, zoals een burgermeester vroeger een burgervader was die alles gratis deed.”

“In Europa bekritiseren de mensen alles wat Amerikaans is, maar ze willen wel Nike, Ralph Lauren en liefst een MBA van een Amerikaanse universiteit”

“In Europa bekritiseren de mensen alles wat Amerikaans is, maar ze willen wel Nike, Ralph Lauren en liefst een MBA van een Amerikaanse universiteit. Misschien benijden ze ook wel de Amerikaanse democratie. Ik volg de politiek, maar in de VS is de gouden regel: ‘in een vreemd gezelschap wordt er nooit gesproken over religie of politiek’. Dat is erg onbeleefd. Ik lees ook graag de tweets, het is de eerste president die rechtstreeks met de mensen in verbinding staat, jammer dat de pers niet altijd dezelfde interpretaties heeft.

American Dream

“Amerika is nog altijd het paradijs als je wilt werken, de ‘American Dream’ bestaat nog. Ik woon hier heel graag en kan nu nog niet zeggen of ik ooit nog in België zal wonen. Er zijn geen afstanden meer en met FaceTime, Skype, Facebook, Twitter ben ik constant in contact met het vaderland.”