“Trump breekt alles af waar we in geloven”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Dominique Samyn (61) uit Lauwe is kunstenares in New Mexico.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

In 1989 verhuisden Dominique, haar man Piet Werbrouck (ook uit Lauwe) en hun vier kinderen naar de staat Virginia. Piet werkte op dat moment bij de Wereldbank in het nabijgelegen Washington. “In de hoofdstad ben ik kunstlessen gaan volgen”, zegt Dominique, “en sindsdien ben ik niet meer gestopt.” (lacht)

Minder regeltjes

“Door Piets werk voor de Wereldbank hebben we drie jaar in Peru gewoond, en ook daar volgde ik een kunstopleiding, onder meer om Spaans te leren. Een tijdje nadat we terug waren in de States, zijn we naar New Mexico verhuisd. Een vrijere staat, met minder regels, en veel meer ruimte dan aan de Oostkust. Geen typisch Amerikaanse plek: ik omschrijf New Mexico wel eens als een mix van Zuid-Amerika, Europa en de VS. Even hebben we overwogen om naar België terug te keren, maar het weer hield ons tegen.

Dominique en Piet wonen op een ranch met paarden, helemaal afgelegen, op een uur van Santa Fe. “Zo ver je kunt zien: alleen maar natuur. Ons huis is volledig zelfvoorzienend: we hebben zonnepanelen, vangen regenwater op… Toch is Santa Fe niet zo ver, een rustige stad, kunstminnend ook.”

“Boringen naar gas op onze eigen grond gaan we wellicht niet kunnen tegenhouden”

Vorig jaar overwogen Piet en Dominique om de dubbele nationaliteit aan te vragen, maar daar denken ze vandaag niet meer aan. Door één man. “President Trump is alles aan het afbreken dat in tientallen jaren is opgebouwd. Alles waar we in geloven. Milieubescherming, het onderwijs, ziektekostenverzekering, steun aan kunst en cultuur… We worden 50 jaar terug in de tijd geslingerd. Enkele jaren geleden konden we samen met de buren nog tegenhouden dat ze zouden boren naar gas op onze grond, dat gaat ons straks wellicht niet meer lukken. Eigenaar zijn van een stuk grond wil hier niet zeggen dat je ook recht hebt op de mineralen in de ondergrond.”

Amerikanen en hun overheid

“Na al die jaren weet ik: een Amerikaan denkt anders dan een Europeaan. Amerikanen zijn heel erg tegen regels en overheidsbemoeienis, en misschien waren er onder Obama wel wat te veel wetten. Maar ze zijn wel de eersten om een schuldige te zoeken als er iets fout loopt, en die schuldige is dan meestal de overheid. Maar betalen voor die overheid in de vorm van belastingen? Nee…”

“Zelf vrezen we niet meteen problemen, maar New Mexico is een arme staat, en de mensen zijn heel bang van wat er kan gebeuren met Trump als president. Gelukkig zal lang niet alles wat hij aankondigt erdoor raken, maar zelfs al is het maar tien procent, dan nog kan dat ernstige gevolgen hebben. Daarom heb ik meegedaan aan de Women’s March, de dag na Trumps inauguratie. Ik mocht als Belgische dan wel niet stemmen maar kan wel op straat komen om te protesteren.

Terug naar West-Vlaanderen

“Het nieuws? Ik kijk er zo weinig mogelijk naar, om zijn gezicht niet te moeten zien, en zijn schockerende uitspraken niet te moeten horen. Als ik het volg is het op de BBC.”

Twee van hun vier kinderen wonen intussen weer in België – de andere twee in Arizona. Dominique en Piet denken dan ook om op termijn terug te keren naar West-Vlaanderen. “Ik ga de VS enorm missen, maar wil hier niet sterven en begraven worden”, zegt ze. “De sociale voorzieningen voor ouderen zijn beter in België en we hebben er meer familie. Ik ben me altijd Belgische blijven voelen, ook al voel ik na drie weken België de drang om terug te gaan naar onze ranch op de buiten. Het zal met hartzeer zijn dat ik Amerika verlaat, maar aan alles komt een einde. En het zal geen definitief afscheid zijn, want we hebben er onze zoons wonen.”