Torhoutse N-VA: “Onze partij is een zegen voor de stadskas”

Jurgen Claus: "Er valt voor de stad heel veel geld te winnen." © Foto JS
Johan Sabbe

Tijdens de gemeenteraadszitting van vorige maandag nam N-VA-raadslid Jurgen Claus de stedelijke jaarrekening 2017 op de korrel. Hij zei dat de stad al jaren onzorgvuldig omspringt met kredieten, onder meer door leningen met een te hoge intrestvoet niet tijdig te laten herzien. “Bovendien hebben jullie 61.500 euro te veel aan intresten betaald, een bedrag dat nu door de bank teruggestort zal worden.”

Schepen van Financiën Joost Cuvelier (CD&V), die onderstreepte dat de stadsfinanciën kerngezond zijn, gaf toe dat de bank ING recent had laten weten dat het te veel betaalde bedrag van 61.500 euro terugbetaald zal worden.

“Het gaat blijkbaar om een computerfout bij de bank, die nu pas werd opgemerkt. We willen in elk geval transparant zijn en onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan om de lopende leningen met de kredietinstellingen te heronderhandelen. Ik bedank iedereen die het goed meent met de stadsfinanciën, ook de oppositie.”

Te hoge intrestvoeten

Jurgen Claus wees erop dat de grootste winst behaald kan worden door het heronderhandelen van de zogenoemde SWAP-overeenkomsten. Dat zijn voor leken nogal ingewikkelde constructies om zich in te dekken tegen een rentestijging. “Het krediet voor de bouw van het stadskantoor werd in 2009 onderhandeld”, reageerde schepen Cuvelier. “Toen was er veel deining op de financiële markten en werd dat SWAP-systeem voor dertig jaar aangegaan. Je zou die zaken nu inderdaad kunnen heronderhandelen, maar eerst willen we grondig onderzoeken of we daar iets mee te winnen hebben. Is dat zo, dan moeten we dat uiteraard doen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel te winnen valt”, antwoordde Jurgen Claus. “Er is een minimale besparing van 1,5 miljoen euro mee gemoeid. Ook al omdat u de veel te hoge intrestvoeten niet hebt laten aanpassen op momenten dat het perfect kon. Ik wil heel graag hierover met u rond de tafel gaan zitten.”

‘Ontdekker’ Koen Sap

Vreemd genoeg stuurde N-VA daags na de gemeenteraadszitting een persnota waarbij de pluim op een andere hoed werd gestoken, weliswaar binnen de eigen partij. Koen Sap, straks tweede op de N-VA-lijst, werd als ontdekker van de financiële aderlating naar voor geschoven en dus niet gemeenteraadslid Jurgen Claus.

“Uit een grondige en maandenlange analyse door Koen Sap kunnen merkwaardige conclusies getrokken worden”, aldus de N-VA-perstekst. “Er blijkt dat de gemiddelde intrestlast in Torhout 4,76% bedraagt, daar waar zelfs de tweede slechtste stad in onze provincie maar op 3,27% uitkomt. Torhout heeft dus bijna de helft meer intresten betaald dan de tweede slechtste van de klas. In verschillende gemeenten beloopt de intrestvoet amper 2 à 2,5%.”

Netto 47.250 euro

Daarna wordt in de N-VA-nota uit de doeken gedaan wat raadslid Claus daags voordien tijdens de zitting van de gemeenteraad verkondigd had. “Vooreerst werd er een computerfout gedetecteerd bij de bank, waardoor Torhout eerstdaags een terugbetaling van 61.250 EUR ontvangt. Weliswaar heeft er zich ook een fout in de omgekeerde richting voorgedaan, waardoor Torhout 14.000 euro moet terugstorten. Maar netto zal de stad dus sowieso nog 47.250 euro ontvangen.”

“Er valt nog heel wat geld uit de brand te slepen door de leningen goed te heronderhandelen”, aldus N-VA-voorzitter Eva Maes. “Neem het van mij aan: onze partij en haar financiële deskundigen zijn een zegen voor de stadskas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier