Torhouts SP.A-boegbeeld Dalila Douifi verlaat de politiek

© Johan Sabbe
Redactie KW

Nieuws heet van de naald. Na twintig jaar zet het Torhoutse SP.A-boegbeeld Dalila Douifi (44) een punt achter de actieve politiek. Ze neemt ontslag als voorzitter van de Torhoutse SP.A-afdeling en verlaat de gemeenteraad, waar ze tot nu toe voor haar partij fractieleider was.

Dalila wordt als gemeenteraadslid opgevolgd door Paul Dieryckx en als partijvoorzitter door Danny Boussauw.

Vanaf 1999 in het parlement

In 1994 werd de toen amper 24-jarige socialiste voor het eerst als gemeenteraadslid verkozen. Vanaf toen nam ze voor haar partij aan elke verkiezing deel, zowel lokaal als bovenlokaal. In 1995 werd ze kabinetsmedewerker van de toenmalige vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte. En in 1999, toen Renaat Landuyt minister werd, kwam ze in het federale parlement terecht : de Kamer. Vier jaar later, in 2003, werd ze als Kamer-lid met glans herverkozen met een nooit gezien score voor de socialisten in Torhout.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000, 2006 en 2012 was Dalila lijsttrekker, maar telkens diende ze zich met een plaats op de oppositiebanken tevreden te stellen. Ze bleef wel zitting in het parlement hebben, geruime tijd in de Kamer en uiteindelijk in de Senaat. In het najaar van 2012 was ze ook lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen, maar haar partij gunde haar niet het nochtans min of meer beloofde ambt van gedeputeerde.

Paul Dieryckx en Eddy Denolf

Momenteel had Dalila enkel nog zitting in de gemeenteraad en het werd almaar duidelijker dat ze op de politiek uitgekeken was geraakt. Haar afscheid mag dan ook geen complete verrassing heten. Al is het tijdstip eerder onverwacht. “Ik heb mijn parcours gereden en gedaan wat ik kon”, zegt ze. “Nu is het tijd voor iets anders. Ik voel al een hele poos dat ik de functie van publieke figuur niet graag meer op mij neem.”

Aangezien Paul Dieryckx naar de gemeenteraad komt en daar meteen de nieuwe SP.A-fractieleider wordt, komt zijn mandaat in de OCMW-raad vrij. Die vacante plaats wordt ingenomen door Eddy Denolf, die in 2012 kandidaat voor SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen was.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier