Torhout wuift burgemeester De Cuyper feestelijk uit

De afscheidnemende burgemeester Norbert De Cuyper met rechts zijn opvolgster Hilde Crevits en links de vanaf 1 juni waarnemende burgemeester Kristof Audenaert. © Foto JS
Johan Sabbe

In drie schuifjes heeft Torhout het voorbije weekend afscheid genomen van Norbert De Cuyper als burgemeester. Op dinsdag 31 mei zet de 73-jarige Wijnendalenaar een punt achter een mandaat van acht jaar schepen en precies vijfentwintig jaar burgemeester.

Zoals afgesproken bij de start van de politieke legislatuur wordt Norbert De Cuyper vanaf 1 juni als burgemeester opgevolgd door Hilde Crevits. Die kan haar functie evenwel niet opnemen zolang ze Vlaams minister is. En dus legt eerste schepen Kristof Audenaert, pas 33, maandag de eed af als waarnemend burgemeester.

Twee burgemeesters voor prijs van één

Het afscheid van burgemeester De Cuyper startte vrijdagavond met een feest in zaal De Mast voor het stadspersoneel, de brandweer en de politie. Het werd een hartelijke bijeenkomst met een duidelijk geëmotioneerde feesteling. Hij bedankte iedereen voor de dagdagelijkse inzet voor de bevolking en verontschuldigde zich voor de keren dat hij nerveus en daardoor misschien eventjes kortaf was geweest. De zaal zong uit volle borst : Leve Norbert, gie reus, we zien o zo preus, we zien joen gern.

Zaterdagavond, eveneens in De Mast, volgde het tweede luik : een huldezitting met enkele honderden genodigden, onder wie federaal minister Kris Peeters en uiteraard Vlaams minister Hilde Crevits. De viering werd opgeluisterd door een saxkwartet en stijlvol aaneengepraat door schepen Lieselotte Denolf. De burgemeester overhandigde plechtig het tricolore lint aan Hilde Crevits én Kristof Audenaert, twee burgemeesters voor de prijs van één.

Dank aan zijn vrouw Monique

Zondagnamiddag ten slotte werd op de overvolle Markt een volksfeest georganiseerd met optredens door onder andere ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor. In zijn toespraak bedankte de afscheidnemende burgemeester nadrukkelijk zijn vrouw Monique De Zaeyer. “Voor haar kwam ik nooit te vroeg thuis en ook nooit te laat”, grapte hij.

Norbert De Cuyper stelde voorts zijn twee opvolgers voor én trakteerde iedereen met een biertje of een niet-alcoholisch drankje. Pas rond half zes, toen de eerste regendruppels vielen, nam de drukte op de Markt geleidelijk af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier