Torhout wil één secretaris voor stad en OCMW

© Johan Sabbe
Redactie KW

Ten laatste eind maart 2016 wil Torhout één en dezelfde secretaris voor de stad en het OCMW. “Niet op de eerste plaats om een wedde te besparen, maar vooral om een grotere efficiëntie te realiseren en op die manier de service aan de bevolking te optimaliseren”, zegt OCMW-voorzitter Servais Deroo, tevens schepen van Financiën.

Momenteel zijn er al vijfentwintig gemeentebesturen in Vlaanderen die met één secretaris werken voor zowel de gemeente als het OCMW. En diverse andere zijn plannen aan het smeden in die richting. “Op 1 februari 2015 gaat OCMW-secretaris Eddy Vandecasteele met pensioen”, aldus schepen van Personeel Lieselotte Denolf. “En ten laatste eind maart 2016 is dat ook het geval voor stadssecretaris Luc Vandamme. De ideale timing om straks één sterke man of vrouw aan het hoofd van tegelijk het stads- en het OCMW-personeel te plaatsen.”

Benoeming al in najaar 2014

“Concreet zal de gemeenteraad nog van de maand gevraagd worden om de princiepsbeslissing over de kwestie goed te keuren, waarna er een examen voor OCMW-secretaris uitgeschreven kan worden”, verduidelijkt burgemeester Norbert De Cuyper. “De kandidaten moeten vooraf goed weten dat ze op korte termijn niet alleen OCMW- maar ook stadssecretaris zullen zijn. De nieuwkomer zou al in september of oktober 2014 benoemd worden, zodat hij of zij aan de zijde van Eddy Vandecasteele in het OCMW kan inlopen. Op 1 februari 2015 wordt de betrokkene effectief OCMW-secretaris en ten laatste eind maart 2016 ook stadssecretaris.”

OCMW betaalt de wedde

OCMW-voorzitter Deroo, burgemeester De Cuyper en schepen Denolf hebben over het plan van gedachten gewisseld met de OCMW- en stadssecretaris en beiden zijn het idee genegen om in de toekomst hun ambten samen te smelten en door één persoon te laten belichamen.

Op langere termijn kan de reorganisatie ertoe leiden dat het OCMW en de stad een aantal diensten samenvoegen, zoals hun personeelsdiensten, hun financiële diensten en hun ICT-cellen. Het OCMW betaalt de wedde van de nieuwe secretaris. Van zodra de man of vrouw ook stadssecretaris wordt, krijgt hij een toeslag van ongeveer 30 %.

(JS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout, van vrijdag 7 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier