Torhout investeert ruim 682.000 euro in stedelijke sporthal A

Er wordt in de Torhoutse sporthal A ruim 682.000 euro geïnvesteerd om energie te besparen én tegelijk het comfort van de gebruikers te verhogen. © Foto JS
Johan Sabbe

De gemeenteraad heeft maandagavond groen licht gegeven om ruim 682.000 euro te investeren in de stedelijke sporthal A, de oudste zaal in het sporthallencomplex. Dat fikse bedrag moet dienen om energiebesparende maatregelen te nemen en tegelijkertijd het comfort van de gebruikers te verhogen.

De voorziene duurzame investeringen kaderen in het Esco-project van netbeheerder Infrax. Esco staat voor ‘Energy Service Company’. De gemeenteraad heeft Infrax unaniem het mandaat gegeven om de ingrepen in de genoemde sporthal uit te voeren.

Terugverdientijd geraamd op 6,2 jaar

Voorlopig vallen sporthal B en zaal De Mast buiten het project. Na een voorbereidende studie werd uit verschillende voorstellen van Infrax gekozen om in een eerste fase de duurzame investeringen enkel uit te voeren in sporthal A.

“De totale kostprijs wordt geraamd op 682.634 euro, btw inbegrepen”, lichtte schepen van Sport Hans Blomme (CD&V) toe. “Dat geld betreft de uitgaven voor de aannemers, met inbegrip van de studie- en coördinatiekosten. Van het totale investeringsbedrag gaat 52% naar energetisch besparende maatregelen en 48% naar de verhoging van het comfort van de gebruikers. De terugverdientijd van de energiemaatregelen wordt geraamd op 6,2 jaar. De EPC-waarde van het gebouw zou na de uitvoering moeten dalen van 228 kWh/m² naar 156 kWh/m².”

Werkzaamheden van begin mei tot eind september

Nieuwe en betere verlichting in de kleedkamers, de algemene ruimten, de bovenzalen en de bureaus moet leiden tot minder verbruik in combinatie met meer comfort. Voorts wordt het dak van de cafetaria en de bureaus extra geïsoleerd. Op die plaatsen wordt er tot 22 graden verwarmd, daar waar er in de sporthal zelf maar tot een temperatuur van maximum 16 graden wordt gestookt.

Voorts komt er nieuwe verwarming voor de sporthal. Plus: de luchtbehandeling en de productie van het sanitair warm water zullen energiezuiniger gebeuren. Het is de bedoeling om de verwarming in de bovenruimten met een warmtepomp te laten gebeuren en daarvoor elektriciteit op te wekken via fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak.

“De werkzaamheden zullen plaatshebben van 1 mei tot 30 september”, aldus nog schepen Blomme. “Dat is de kalmste periode wat het gebruik van de sporthallen betreft. We zullen de hinder minimaal proberen te houden, maar sowieso zijn ongemakken onvermijdelijk. Die zullen nadien ruimschoots gecompenseerd worden door het hogere gebruikscomfort.”

Het project werd unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd. Naast de CD&V-meerderheid bleken ook de oppositiefracties N-VA, SP.A/Groen en Open VLD ervoor gewonnen te zijn.

Eerder ook al nieuwe sportvloer goedgekeurd

Vorige maand werd door de gemeenteraad ook al goedgekeurd dat na 21 jaar de sportvloer van sporthal A vernieuwd wordt. Komende zomer – tussen half mei en eind juli – zal de oude vloer plaatsmaken voor een combi-elastisch exemplaar. Sporthal A dateert uit 1976. In 1997 werd er weliswaar bovenop de oorspronkelijke vloer een nieuwe, zwevende sportvloer aangebracht, maar die is nu eveneens versleten. De vloer die straks gerealiseerd wordt, zal voldoen aan alle normen voor de courante zaalsporten. Er is een budget van 220.000 euro voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier